Enormt potensial

Byggeindustrien har i flere år vært opptatt av at det må satses langt mer på energisparende tiltak i eksisterende bebyggelse. En ny rapport utarbeidet av SINTEF Byggforsk i samarbeid med Lavenergiprogrammet og Byggenæringens Landsforening, viser at Norge kan spare 12 TWh i bygg innen 2020. Dette tilsvarer årlig energibruk i 600 000 boliger.

For at dette potensialet skal bli utløst påpeker rapporten at de økonomiske insentivene må økes kraftig.

Denne studien viser at vi kan spare 12 TWh i bygg innen 2020. Dette tilsva¬rer årlig energibruk til

600 000 boliger. Satser man på energieffektivisering i den kommende stortingsperioden vil en det bety om lag 10 000 arbeidsplasser i byggenæringen. Dette vil være viktig for en næring som er rammet av finanskrisen samtidig som det i rapporten hevdes at energieffektivisering er avgjørende for å nå de forpliktelsene Norge får i EUs fornybardirektiv og byg¬ningsenergidirektivet

Staten vil kunne utløse potensialet på 12 TWh innen 2020 ved gå inn med 1,6 milliarder kroner årlig fra 2010, økende gradvis til 2,6 milliarder kroner årlig i 2017.

Vi er meget tilfreds med at det nå er lagt frem en god og gjennomarbeidet rapport – og vi er meget fornøyd med at BNL er kommet på banen. Da Byggeindustrien og noen få fremsynte representanter for byggenæringen begynte å ta opp disse spørsmålene for noen år siden, var det dessverre lite støtte å hente bl a i administrasjonen i BNL. Nå synes holdningene å ha snudd. Det er nå viktig å selge inn denne rapporten for alt den er verdt for våre politikere. For byggenæringen kan det i årene frem til 2020 være et forretningspotensial på mer enn 80 milliarder om man gjennomfører de tiltakene som rapporten foreslår. Det er ellers viktig å utvikle samspillet mellom Sintef Byggforsk og byggenæringens organisasjoner. Vi har et kompetansemiljø i Sintef Byggforsk som er gull verdt. Det må vi bruke for alt det er verdt.