Spennende flytteentreprise

Byggeleder Daniel Hansen i Statens vegvesen tok i går et knippe entreprenører med på gåtur blant de verneverdige trebyggene på Møllenberg i Trondheim.

Jobben med å flytte, mellomlagre og flytte tilbake flere 100 år gamle trehus ligger ute på anbud, og i går var det dags for en tilbudsbefaring med de entreprenørene som har meldt interesse for jobben.

 - Dette er ikke hverdagskost for noen, og det er klart at ikke alle har mulighet til å ta på seg en jobb som dette, sier byggeleder Daniel Hansen i Statens vegvesen som ikke hadde forventet et stort oppmøte, men er fornøyd med at seriøse selskaper med erfaring innen flytting av trehus varsler at de slenger seg med i konkurransen.

- For de som får jobben er det en kjempeerfaring, og en fin ting å ha på CV-en sier Hansen.

 Til nå har entreprenørene vist stor interesse for de forskjellige jobbene i prosjektet E6 Trondheim-Stjørdal, og det har vært en god konkurranse om de jobbene som har hatt tilbudsåpning så langt i høst. Men entreprisen som inneholder flyttingen av de verneverdige husene er en såpass spesiell og sammensatt jobb, at ikke alle er villige til å ta på seg risikoen den innebærer. På den annen side er det en spennende jobb, som vekker nysgjerrigheten hos selskapene.

 - Dette er jo en omfattende jobb, men det er noe det er interessant å være med på.

Det sier Tore Johansen fra Reinertsen entreprenør. Han og to kollegaer var med på tilbudsbefaringen og innrømmer at jobben frister. Det at de har tatt på seg liknende oppdrag tidligere, gjør at han føler seg trygg på at de kan klare jobben.

- Vi har erfaringer med å flytte gamle hus fra før av, blant annet på Øya i Trondheim, men ikke så omfattende som dette, sier Johansen.

Det er tydelig at interessen for jobben er økende. Bare de siste dagene har flere entreprenører meldt seg på i konkurransen og sagt at de vil regne på et tilbud.

Jobben innebærer så mye forskjellig at den krever samarbeid mellom både byggentreprenører, kranselskaper, sikkerhetsselskaper som driver med overvåkning og mye annet. Derfor regner prosjektledelsen i E6 Trondheim-Stjørdal med å få tilbud fra arbeidsfellesskap mellom flere entreprenører, eller at en hovedentreprenør leverer tilbud og velger å bruke underentreprenører.

Statens vegvesen skal bygge en tunnel gjennom østbyen i Trondheim, helt fra Nyhavna i vest til Strindheim i øst. Deler av den blir en betongtunnel bygd gjennom løsmasser, og dermed må man grave opp en stor byggegrop blant annet på Møllenberg. Byantikvaren har bestemt at de gamle trehusene som står i traseen der det skal bygges har antikvariske verdier, dermed gjør Statens vegvesen det de kan for å ta vare på husene.

Tilbudsåpning av husflyttejobben skjer 10. november, og dermed skal man ha klart hvem som får det litt unike oppdraget rundt årsskiftet.

Flyttingen av husene skjer til neste vår, og de skal lagres 500 meter lenger unna på en parkeringsplass på Buran i to-tre år før de flyttes tilbake på nye grunnmurer på Møllenberg.