Ny usikkerhet for byggevaresalget

Byggevareomsetningen er på full fart tilbake til fjorårsnivået som er et greit nivå. Fortsatt svikt for proffprodukter skaper ny usikkerhet.

Byggevareindustrien månedlige rapport om innenlandsk salg av byggevarer viser for august et salg som justert for prisstigning kun ligger 3,3 prosent under salget for samme måned i fjor. For juli var forskjellen til sammenligning 9,1 prosent.

Tallene til Byggevareindustrien er tilnærmet like de som bygg.no nylig publiserte fra omsetningsstatistikken til Trelast- og Byggevarehandelen Fellesorganisasjon (TBF).

– Dett er ikke på noen måte noe ekstremt lavt nivå. Nivået tilsvarer omsetningen bransjen hadde i 2005-2006 som fulgte etter de dårlige tidene to år tidligere. Den gangen var dette et nivå som det var greit å leve med, og som aktørene syntes var akseptabelt, kommenterer adm. direktør Arne Skjelle i Byggevareindustrien

Også Byggevareindustriens rapport bekrefter at det er produsenter av produkter rettet mot oppussings og privatmarkedet som går bra, mens bedriftene som produserer for nybyggingsmarkedet, operer med langt lavere omsetningsstall i forhold til fjorårsomsetningen.

– Også vi har i tiden etter påske blitt mer optimistisk når det gjelder omsetningen for hele året 2009 enn vi var ved inngangen av året. Men den såpass kraftige svikten i proffmarkedet skaper nå ny usikkerhet og bekymring for omsetningen fremover, kommenterer Skjelle.

– De bedriftene som leverer til proffmarkedet har langt inn i dette året levd brukbart på høye ordrereserver fra de gode tidene. Nå er reservene realisert og nybyggingsmarkedet for så vel boliger som næringsbygg viser ingen tegn til å ta seg opp. Samtidig kommer det signaler om at arbeidsledigheten her til lands kan øke på grunn av slakkere takt i andre sektorer som eksportindustri og skipsrelatert næringsvirksomhet, sier Skjelle og fortsetter:

– Hvis ikke eksportindustrien får internasjonal drahjelp, kan økende ledighet føre til ny usikkerhet hos folk flest som igjen kan påvirke viljen til eksempelvis å pusse opp, sier han.

Skjelle presiserer at han ikke ønsker å fremstå som noe hengehode, men stemningen har snudd fra svak optimisme til noe mer utrygghet for fremtiden.

Salget av byggevarer etter årets åtte første måneder viser i følge Byggevareindustrien rapport en svikt justert for prisstigning på 17,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.