Vil løfte bambus i Norge

Om tre år vil bambus være en selvfølge i enhver gulvavdeling med respekt for seg selv. (SE VIDEO)

Noen fakta om bambus:

* Bambus er verdens største gress.

* Det finnes 1500 bambussorter. Moso bambusen, som i all hovedsak vokser i tre distrikter syd for Shanghai i Kina, er veldig hard og er derfor velegnet til konstruksjonsmaterialer.

* Moso bambusen kan vokse opptil 80 cm i døgnet, men det mest vanlige er at den når sin normale høyde på cirka 24 meter i løpet av to måneder. Etter dette er kun tykkelsen på stammen som vokser.

* Moso bambusen har de beste konstruktive egenskapene hvis den blir kuttet når den er 5,5 til 6 år gammel.

* Bambusen blir hogget for hånd med en sigdlignende redskap og den må bearbeides innen 48 timer etter at den er kuttet ned.

Det tror i hvert fall Jonny Kristiansen direktør i Northern Light Norway, somer er på plass på Bygg Reis Deg.

Northern Light har sikret seg distribusjonsrettigheter for det anerkjente bambuskonseptet Teragren og har store ambisjoner om å gi bambusen et solid løft på det norske byggevaremarkedet.

– Vi jobber med å få til et godt distribusjonssystem. Med det mener jeg 80 forhandlere over det ganske land som stiller ut våre produkter, sier Kristiansen.

Northern Light regner med at bambusgulv vil bli det viktigste produktet kommersielt, men andre bambusprodukter som for eksempel møbelplater, veggplater og benkeplater vil også være hyllevare. I tillegg kommer Northern Light til å jobbe mye med skreddersydde løsninger mot prosjektmarkedet.

Med stor entusiasme forteller Jonny Kristiansen om både ulike produksjonsteknikker og om bambusens positive egenskaper når det kommer til miljø og kvalitet. Han kan opplyse om at bambus er betydelig hardere enn eik og at den derfor egner seg meget godt til bruk i offentlige bygg der kravene til slitestyrke er høye.

– Eik er heller ikke optimalt å bruke hvis man skal tenke på miljøet. Eik er en truet ressurs og det tar 60 år for en eikeskog å vokse opp, sier Kristiansen. Til sammenligning har bambusen sine beste konstruktive egneskaper når den er mellom 5,5 og 6 år gammel.