Redd for rørleggeren

Mange vil gjerne vite mer om ny teknologi for boligvarme, men kvier seg for å ringe rørleggeren.

– Vi opplever at folk kvier seg. Det kan virke som de er redd for å begi seg ut på noe de vet svært lite om, sier rørleggermester Dag Christian Clausen i rørleggerkjeden Varme & Bad.

Clausen er blant landets mest erfarne fagmenn innen varmepumper som henter energi fra berg eller vann. Bedriften han jobber i, Thomas Land AS Gjestvang Rør AS, installerer blant annet slike pumper som har en helt annen effekt enn de tradisjonelle luft til luft varmepumpene som er vanligst i Norge.

Vet lite

– Kunder vet ikke at de kan få et uforpliktende og kostnadsfritt anbud på slike løsninger. De fleste kontakter oss gjennom referanser. Kun noen få har gjort grundig forarbeid på egenhånd og vet hva de ønsker seg, sier Clausen.

Han tror det er de avanserte tekniske løsningene og den relativt store investeringen slike varmepumper innebærer, som gjør at mange føler seg avmektige.

– Som kunde har du rett på å få et uforpliktende tilbud, som også dokumenterer dine årlige besparelser og hvilke tilskuddsordninger du har rett på fra det offentlige.

Noen frykter også at hagen skal bli rasert etter arbeidet, eller at en bråkende og skjemmende pumpe skal bli plassert i eller utenfor huset.

– Vi henter inn brønnborer som borrer seg ned til varmekilder i grunnen, men en ansvarlig leverandør skal sørge for å rydde opp skikkelig etter seg. Derfor er det viktig å inngå en avtale med noen som sørger for at hele jobben blir gjort.

Vedlikeholdsavtale

Det finnes mange ulike typer pumper, med langt lavere støynivå enn før.

 Kostnadene ved å installere slike varmepumper er nå nede i en det samme man i gjennomsnitt betaler for å renovere et baderom, ifølge Varme & Bad. Det vil si rundt 250 000 kroner.

 – I Sverige og andre land har det vært vanlig å benytte denne teknologien i mange år, og i Norge vil disse løsningene komme for fullt fremover, sier Clausen.

Varme & Bad tilbyr også avtaler der de står for årlig ettersyn og vedlikehold av varmepumpene.

– Vi ser at mange kunder uroer seg unødvendig for dette. Vedlikeholdskostnadene er små, sier rørleggermester Dag Christian Clausen.

Varme & Bad distribuerer nå VB Magasinet til en halv million husstander i hele landet. Gode miljøvalg er gjennomgangstema for magasinet.