Tusener strømmet til bokfest i Operaen

Mennesker i alle aldre strømmet til Operaen lørdag for å møte sine forfatterstjerner og for øvrig nyte både tid og sted i det strålende høstværet.

Mer enn 120 forfattere fra inn- og utland skal stå på scenen i løpet av de to dagene Bokklubbens forfattertreff varer. Også takscenen er tatt i bruk som en av fem arenaer.

Både Ingvar Ambjørnsen, Erlend Loe, Anne Holt, Dag Solstad, Åsne Seierstad, Jan Erik Vold og Shabana Rehman kom for å møte leserne lørdag.

Det er ganske stor avstand fra skrivebord og hit til Operaen. Jeg er veldig tilfreds med at Bokklubben har bestemt at arrangementet skal holdes her. Det er mye bedre enn å være i et telt eller i et mørkt lokale, sier forfatter Herbjørg Wassmo til NTB.

Hun sitter i foajeen og signerer sin nyeste bok «Hundre år».

Det er et fantastisk hus både for oss og publikum, og så er det fint å kunne bruke huset til litteratur også, sier hun. Boka hennes lanseres først neste uke, og dermed kunne mange sikre seg et signert eksemplar før den er til salgs.

Taket tas i bruk

Forfatter Anne Holt benyttet operataket til opplesning fra sin siste bok, som ble lansert lørdag. «Pengemannen» er den fjerde boka i serien om etterforskerne Vik og Stubø en serie som er oversatt til 25 språk.

Jeg var med på dette arrangementet i fjor også. Da var det første gang det ble holdt i Operaen, og det er veldig vellykket. Operaen blir en utflukt som for eksempel venninner og lesesirkler kan ta, sier Anne Holt.

Den siste boka hennes er en spenningsroman som handler om ytringsfrihet og intoleranse, om at det ser ut til å bli flere som tyr til hatefulle ytringer og gjerninger i vårt samfunn.

Jeg tar spesielt opp homofile som minoritet, selv om mange homofile lever fullt integrerte, gode og rike liv. Men det er fortsatt mange mennesker som ser med skrekk på denne minoriteten, sier Holt.

«Pengemannen» er under oversettelse i 15 land, og Holt selger spesielt godt i Italia, Spania, Tyskland og Sverige.

Bokhelg i Oslo

Bokklubben har i utgangspunktet en treårig kontrakt med Operaen om å få holde forfattertreffet der. I år er andre gang, og informasjonssjef Marit Borkenhagen i Bokklubben håper å kunne holde fram med arrangementet på samme sted.

Vi vet fra i fjor at det kommer mange tilreisende som tar en helg i Oslo og kommer for å møte forfattere. De tar seg god tid og hører gjerne flere opplesninger og forestillinger. Her i Operaen føler vi virkelig at vi har lykkes som arrangør, framholder hun.

Boktreffet fortsetter søndag, blant annet med to barneforestillinger på hovedscenen