DIFI inngår samarbeid med Byggemiljø

Alle offentlige organisasjoner skal vurdere miljø ved innkjøp. Utviklingen på miljøområdet går svært raskt, og informasjonsmengden er stor. Det er derfor en betydelig utfordring for mange offentlige organisasjoner å holde seg faglig oppdatert.

Dette er bakgrunnen for at Direktoratet for forvaltning og IKT – DIFI har inngått samarbeid med Byggemiljø for å få relevant miljøinformasjon ut til sine målgrupper. Byggemiljø er et samarbeidsprogram mellom statlige myndigheter og sentrale aktører i byggenæringen. Formålet med programmet er å fremme en mer miljøvennlig byggenæring. Kommunal- og regionaldepartementet er hovedsamarbeidspartner og bidrar, sammen med underliggende etater, til å finansiere programmet.

DIFI vil nå benytte Byggemiljø sine internettsider til å informere om de hensyn offentlige beslutningstakere skal legge til grunn etter lov om offentlige anskaffelser knyttet til bygg og miljøforhold. Byggemiljøs nettsider er godt innarbeidet, og DIFI velger denne løsningen framfor å utvikle egne nettsteder om temaet. På Byggemiljøs nettsider kan alle som ønsker det finne praktiske råd, veiledninger og andre hjelpemidler for å ta miljøhensyn ved blant annet planlegging, oppføring og drifting av bygg.

DIFI har også gitt Byggemiljø ansvaret for å administrere utviklingen av et enkelt nettbasert verktøy. Med den stadige utvikling i både regleverk, produkter og tjenester, er dette et verktøy som skal tilrettelegge slik at det blir enklere å ta miljøhensyn ved innkjøp knyttet til bygg, også i mindre organisasjoner. Vektøyet vil gi et grovt overslag over et byggs totale kostnader, det vil si samlet sum av byggekostnader og drifts- og vedlikeholdskostnader gjennom byggets levetid. Verktøyet kan benyttes tidlig i planleggingen, slik at blant annet offentlige beslutningstakere skal kunne sammenlikne kostnader ved ulike utforminger av bygget.