Fikk grundig innføring i næringens utfordringer

Ølen Betong var vertskap for et næringslivsmøte med stortingskandidatene fra de fem største partiene i Rogaland 3. september.

Møtet samlet også ledelsen i flere av de større bedriftne i industrikommunen Vindafjord, som samlet representerer en årlig omsetning på fem milliarder kroner. Adm.dir. Arne Haldorsen ga en grundig leksjon i utfordringene bygg- og anleggsbransjen står overfor.

Arrangører av næringslivsmøtet var Vindafjord Arbeidsgiverforum AS sammen med de fem største politiske partiene i kommunen. Felles for bedriftene her er at de har lokale eiere som føler et betydelig samfunnsansvar og et klart ønske om å bygge opp og trygge arbeidsplasser i kommunen, fremfor å ta ut store overskudd.

Derfor var det naturlig at bedriftslederne la vekt på problemet som skatt på arbeidende kapital medfører, samt arveavgift når nye generasjoner skal overta virksomheten. For enkelte kan dette føre til at de må selge deler av sin virksomhet eller ta opp lån for å kunne gjennomføre et generasjonsskifte.

Byggefirmaene var også svært opptatt av den nye "Strandplanloven." Landet er forskjellig og på Vestlandet med kort avstand fra strand til fjellside medfører et strengt byggeforbud i 100 meters-sonen egne utfordringer og problemer for utvikling lokalt. Men industribedriftene var også helt klare i sine krav om økt satsning på E134 som hovedveien mellom Øst- og Vestlandet. Både for å få vekk flaskehalsene og til å satse på miljøvennlige tunneller i stedet for "berg- og dalbane" løsningen veien har i dag.

Politikerne fikk en omvisning hos Ølen Betong, skipsverftet Westcon, teknologibedriftene i Hatteland Gruppen samt den nyetablerte basen til AF Decom hvor plattformer fra Nordsjøen demonteres og hugges. Ved den store utbyggingen av "AF Miljøbase Vats" leverte Ølen Betong 13000 m³ betong til kaier og bygg. Selve kaiplaten har hele 80 cm tykt betongdekke.

Trolig vil tre av de fem politikerne få fast plass på stortinget og de andre to en første varamannsplass. God kunnskap om bygg- og anleggbransjen og næringslivet i Nord-Rogaland er nyttig å få med seg inn i den neste fireårs perioden.