NSB krever millioner av Jernbaneverket

NSB mener grov uaktsomhet fra Jernbaneverkets side under vedlikeholdsarbeid medførte risiko for tap av menneskeliv og store ekstrakostnader. Nå krever de 6,6 millioner kroner i erstatning.

Kravet dreier seg om tre enkeltepisoder i løpet av sju dager i april.

NSB mener at Jernbaneverket (JBV) blant annet lot et tog feilaktig kjøre inn på et område som var frakoblet og jordet. Dette medførte full stans i togtrafikken på Oslo S, og medførte stor risiko for dem som arbeidet ved anlegget, skriver NSB i kravet, melder Aftenposten.no.
Også to andre feil under vedlikeholdsarbeid i april er nevnt i kravet om totalt 6,6 millioner kroner i erstatning for utgifter til alternativ transport.

Jernbaneverket ble skilt ut fra Norges Statsbaner (NSB) i 1996, og har ansvar for skinnegang og signalanlegg på offentlig jernbane i Norge. NSB viser i kravet til sportilgangsavtalen, der det står at JBV kan bli erstatningsansvarlige dersom de grunnet uaktsomhet skaper problemer for NSBs trafikk.

JBV avventer foreløpig å kommentere detaljene i kravet.
- Vi har mottatt kravet, og tar dette seriøst. Kravet er nå sendt til vår juridiske avdeling for vurdering. Jernbaneverket har tidligere tatt ansvar for hendelsen 19. april, men det er forskjell på å ta ansvar og det å være grovt uaktsom slik NSB hevder, sier fungerende informasjonsdirektør Ann-Kristin Endal.