OL-arenaer sliter med etterbruken

«Fugleredet», Beijings fantastiske OL-stadion, er knapt brukt til idrettslige formål etter at OL-flammen sloknet 24. august i fjor.

Det samme gjelder for Vannkuben, der Michael Phelps vant sine åtte gull, og der Alexander Dale Oen og Sara Nordenstam vant OL-medaljer for Norge. Ett år etter at lekene ble innledet, sliter kineserne med etterbruken av noen av de mest spektakulære OL-anleggene som imponerte millioner av tilskuere og TV-tittere under lekene.

- For Kina var de mest spektakulære anleggene et symbol på landet enorme økonomiske utvikling. Arenaene skulle reflektere den prestisjen den kinesiske staten la i jobben med å arrangere så perfekte olympiske leker som mulig. Hele Kina skulle speile seg i glansen, sier Seth Grossman, lederen for et kommunikasjonsbyrå i Kina.

Men nå er OL-flammen sloknet, og prestisjen er i ferd med å gå samme vei. Turister strømmer fortsatt til «Fugleredet», og et hjørne av Vannkuben blir brukt som svømmehall for folk flest, men idrettsarrangementer er sjelden kost i de to store arenaene.

Foreløpig vet ikke kineserne helt hva de skal gjøre med de største symbolene på OL i 2008, men håpet er at de igjen skal kunne tas i bruk som arenaer for store mesterskap og spesielle idrettsarrangementer.Kineserne håper på nye tider for disse anleggene som idrettslig sett er blitt temmelig spøkelsesaktige det siste året.