Kostbart byråkrati

Offentlig byråkrati koster næringslivet rundt 60 milliarder kroner hvert år, skriver Bergens Tidende. I mange år har politikerne snakket om at folk og næringsliv skal få en enklere hverdag når det gjelder skjemaer. Vårt inntrykk er at det er blitt verre. I tillegg til skjemaveldet kjemper både næringslivet og folk flest mot stadig vanskeligere saksbehandlere. Det synes å være langt lettere å avslå en søknad enn å si ja. Da slipper man kjeft i etterhånd.

Året gjennom fylles nå avisspaltene med den ene historien som er mer rystende enn den andre når det gjelder skjemavelde og saksbehandling i NAV. Man kan lure på om man i den institusjonen helt har sluttet å bruke sunt bondevett. Men NAV er ikke alene.

Selv kommunale saksbehandlere har nå problemer både i forhold til saksbehandlere på fylkes- og statlig plan. Etter at Statens Kartverk har overtatt tinglysning av fast eiendom, kan man bli forundret når man leser en del av korrespondansen mellom de ulike offentlige kontorer. Folk flest begynner å føle avmakt mot skjemaveldet som for mange oppfattes som et mangehodet troll.

Man nærmer seg nå en smertegrense over det både næringsliv og vanlige folk kan akseptere. Ansvarlige politikere har et formidabelt ansvar for å rydde opp. For dem er det også å ta tilbake makt fra "systemet" og byråkratene.