Spørsmål fra Strasbourg om tomtefesteloven

Regjeringen må innen 29. september besvare en rekke spørsmål fra Den europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD) i Strasbourg om den omstridte tomtefesteloven.

- Dette er et viktig skritt videre i retning av en dom fra Menneskerettighetsdomstolen i klagen mot den norske stat, sier advokat Sveinung O. Flaaten i Advokatfirmaet Hjort DA til NTB.

Flaaten representerer de fire grunneierne som har brakt denne saken inn for Menneskerettighetsdomstolen fordi de mener tomtefestelovens paragraf 33 krenker Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), ved at de i realiteten fratas eiendomsretten til bortfestede tomter.

Uvisst utfall
Bakgrunnen for Flaatens uttalelse er at EMD nylig har stilt spørsmål til regjeringen på grunnlag av klagen som ble sendt til Strasbourg den 14. mars i fjor. Men Flaaten påpeker samtidig at det ennå ikke er avgjort hvorvidt saken slippes inn til realitetsbehandling ved EMD, eller hva utfallet av en eventuell realitetsbehandling vil bli.

- Vi imøteser med interesse hvordan regjeringen vil besvare spørsmålene fra Menneskerettighetsdomstolen, sier Flaaten.

Ifølge EMKs tilleggsprotokoll nummer 1, artikkel 1, skal den som fratas eiendom ha krav på vederlag som står i rimelig forhold til verdien av det man fratas.

Bestemmelsen i tomtefestelovens paragraf 33 innebærer at vederlaget ved innløsning av festetomter fastsettes ut fra historisk festeavgift, uten hensyn til tomtens nåværende eller framtidige verdi.

Regjeringsadvokaten håndterer denne saken på vegne av staten. Der er det ferietid, og ingen til stede som kan kommentere saken, får NTB opplyst.

Høyesterettsdom
Striden om tomtefesteloven ble brakt inn for EMD etter en plenumsdom i Høyesterett 21. september 2007. Høyesterett kom fram til at tomtefestelovens paragraf 33 ikke er i strid med bestemmelser i EMK.

Ett spørsmål fra EMD til regjeringen er om tomtefestelovens paragraf 33 innebærer at grunneiere/bortfestere i realiteten fratas eiendomsretten til tomten. Et annet spørsmål er om formuleringen «samme vilkår som før» - med utgangspunkt i historisk festeavgift - innebærer en uforholdsmessig stor byrde på grunneier/bortfester i forhold til hva tomtefester oppnår.

Ellers stilles blant annet spørsmål om regelen i paragraf 33 tar sikte på å fjerne en eksisterende urettferdighet, om tomtefesters økonomiske og sosiale situasjon bør tas i betraktning, og om det bør skilles mellom festetomter for boliger og festetomter for fritidseiendommer.

Saken for EMD finansieres av de fire grunneierne som står bak klagen, noen grunneiere som ikke er parter, og av Norges Skogeierforbund.