Lavere rente øker kjøpelysten

Husholdningens lånevekst synker, men samtidig kjøper vi mer. Lavere rente har gitt folk kjøpelysten tilbake.

Men det er et ris bak speilet, for den økte handleiveren kan bety at Norges Bank snart vil velge å heve renten igjen fra dagens rekordlave nivå.

Tirsdag frigjorde Statistisk sentralbyrå (SSB) statistikk som viser at kjøpelysten er tilbake i de norske hjem. Fra april til mai har detaljhandelen steget i volum med 0,9 prosent, viser sesongjusterte tall. Men så langt er det dagligvarer som mat og drikke som bidrar mest til det økte forbruket. Byggevarer, møbler og andre husholdningsapparater selger fremdeles dårlig.

Den økte kjøpelysten kan tyde på at de lave rentene har brakt optimismen tilbake.

Lav gjeldsvekst
Det kan se ut til at det økte forbruket i hovedsak kan tilskrives den lave renten. For samtidig viser statistikk fra SSB at gjeldsveksten i familiene er rekordlav.
Ikke siden august 1999 har gjeldsveksten vært lavere enn den var ved utgangen av mai i år. Husholdningenes innenlandske bruttogjeld var da på 1.916 milliarder kroner, og tolvmånedersveksten var ned fra 6,6 prosent til 6,4 prosent fra måneden før. Også for de ikke-finansielle foretakene er veksten i den innenlandske bruttogjelden på vei ned.

Bakgrunnen for nedgangen i gjeldsveksten kan langt på vei tilskrives finanskrisen. SSB peker på at de endrede konjunkturutsiktene i retning av dårligere tider etter i fjor høst, har bidratt til å senke etterspørselen etter nye lån. I tillegg er finansforetakene blitt mer forsiktige med å gi ut nye lån til forbrukere og bedrifter.

Høyere rente?
Dagens tall fra SSB er isolert sett gledelig lesning for Norges Bank. Større forbruk og handel blant husholdningene kan bety at renten utover høsten vil bli justert opp. Men det store usikkerhetsmomentet er hva som vil skje med arbeidsledigheten. Frykt for å miste jobben kan bremse konsumentens handleiver. Dette vil ha negative konsekvenser både for detaljhandelen og for boligmarkedet som har steget kraftig den siste tiden.

På tross av en usikker fremtid, så kan de positive tallene som nå strømmer inn fra både boligmarkedet og detaljhandelen bety at Norges Bank etter hvert vil velge å heve renten. Det sier makroøkonom Bjørn Erik Orskaug i DnB NOR Market til TDN Finans, ifølge DN.no.

Han tror likevel at rentebanen vil bli justert ned igjen når arbeidsledigheten begynner å stige.