Større svikt enn forventet

Byggevaresalget fortsetter å falle i mai, men nedgangen viser en tendens til å flate noe ut.

Byggevareindustriens månedlige rapport om innenlandsk salg av byggevarer viser for mai måned en viser nedgang justert for pristigning på 18,2 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Dette er en noe bedre utviklingen for årets fem første måneder som hadde en nedgang justert for prisstigning på 24 prosent.

Adm. direktør Arne Skjelle hos Byggevareindustrien er likevel noe skuffet.

- Jeg hadde forventet noe bedre tall på bakgrunn av de signalene om salgsutvikling som jeg i mai fikk fra medlemmene. Men tendensen er at nedgangen er i ferd med å flate ut, og signalene fra markedet er at denne tendensen ser ut til å fortsette i juni, kommenterer han.

Skjelle mener det kan være en forventning å håpe på at salget vil holde seg på samme nivå om i fjor ut resten av året.

- Men det er ikke grunnlag for å fastslå en trend i den retning. Den kraftige nedgangen inntrådt først i november i fjor. Derfor er det nok mest realistisk å regne med en utvikling på nivå med hva bransjen har opplevd så langt i år og kanskje noe bedre hvis juni-tallene skulle vise ytterligere utflating for salgsnedgangen, fremholder han samtidig som han fastslår at det er ingenting som tyder på noe løft i salgsutviklingen som gjør at at bransjens bedrifter skal kunne ta igjen noe av det tapte i andre halvår.

Selv om byggevareindustribedriftene etter hvert har tilpasset seg dette omsetningsnivået, vil nedgangen slå ut på inntjeningen for inneværende år.

- Også omstilling og tilpasning koster penger, og konkurransen blir ikke mindre i slike tider, avslutter han.