Tre skogbranner i Østfold flere fryktes

Søndag avverget brannvesenet tre potensielle storbranner i skogene rundt Sarpsborg. Skogbrannfaren er stor i hele Sør-Norge.

- Det er meget stor skogbrannfare. Så lenge været holder seg så fint som det er nå, så vedvarer faren. Vi har en bønn om at folk tenker seg om, og er forsiktig både med griller og sigarettsneiper når de er ute i skog og mark, sier vakthavende overbefal Bjørn Aage Sørensen i Sarpsborg brannvesen til NTB.
Han var blant mannskapene som kjempet mot flammene i sommervarmen søndag. Den første brannen startet før klokken 10 på formiddagen, i Skjeberg. Deretter gikk det i ett for brannvesenet utover ettermiddagen, med skogbranner ved Vestvannet, tre kilometer nord for Sarpsborg sentrum, og i Kampenes i samme kommune.

Under kontroll
Brannene var søndag kveld under kontroll.

- Men det er fortsatt mye arbeid igjen, og vi regner med at vi kommer til å holde på med etterslukking til mandag, sier Sørensen.

Brannvesenet i Sarpsborg fikk hjelp fra mannskaper fra Halden og Rygge, samt fra Sivilforsvaret. Mer eller mindre de samme mannskapene har vært i sving ved alle tre brannene.

- Når det dukker opp tre branner som er potensielt store, da blir det veldig stort press på det personellet vi har. Det er ferietid, så det er ikke så lett å få tak i folk. Men takket være god bistand, klarte vi å avverge en storbrann ved Vestvannet og en ved Kampenes, forteller Sørensen.

50 til 60 mål
Ved Kampenes var flammene farlig nær en fabrikkbygning før brannvesenet fikk kontroll. Omkring 40 mannskaper har vært i sving siden den første brannen startet søndag formiddag.

Et brannhelikopter har vært i beredskap, men det ble aldri nødvendig for det å ta av.

- Det er klart det er fare for en ny skogbrann. Vi er ikke så godt skodd som vi normalt er, men vi klarer det òg. Skogbranner er svært krevende fysisk, og det går mye væske i varmen, sier Sørensen.

Han anslår at mellom 50 og 60 mål skog ble svidd av på Kampenes og ved Vestvannet, mens brannen i Skjeberg ikke skal ha tatt mer enn to mål.