Nye SFT-kontroller

SFT og Fylkesmannen gjennomfører nå en ny runde med kontroller av bygg- og anleggsbransjen. Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa sto for åpningen.

Farlig avfall

- Bygg- og anleggsprosjekter som genererer farlig avfall, skal levere dette minst en gang i året til lovlig innsamler.

- Innsamlere og andre som håndterer farlig avfall, skal ha tillatelse fra forurensningsmyndighetene.

- Farlig avfall skal deklareres på egne skjemaer. Farlig avfall skal oppbevares forsvarlig, det vil si i godkjente beholdere.

- Farlig avfall skal ikke blandes sammen med annet avfall. Emballasjen skal merkes tydelig med avfallets navn og ved levering påføres deklarasjonsskjemaets løpenummer.

Substitusjon av kjemikalier

- Entreprenører skal ha oversikt over hvilke kjemikalier som inngår i byggeprosessen og i sine produkter.

- Entreprenørene skal også ha et bevisst forhold til substitusjon av kjemikalier på myndighetenes liste over prioriterte stoffer.

- Dette er i dag kommunens myndighetsområde. Fylkesmennene er derfor oppfordret til et samarbeid med kommunen i aksjonen.

Åpningen av de landsomfattende kontrollene, som skal sjekke at byggenæringen reduserer bruken av helse- og miljøfarlige stoffer og at de håndterer farlig avfall på en god måte, skjedde i Fyrstikkaleen 21 på Helsfyr i Oslo hvor Veidekke Entreprenør bygger ny skole og barnehage for Undervisningsbygg KF.

I et kort innlegg la Meltveit Kleppa vekt på at avfallsplaner vil bli en del av den nye plan og bygningsloven som trer i kraft 1. januar 2010. I tillegg kommer det krav om kommunalt tilsyn av avfallsplaner, noe flere kommuner allerede har innført.

Hensikten med Statens forurensningstilsyn (SFT) og Fylkesmannen kontrollaksjon er å følge opp resultatene fra tidligere kontroller.

- Vi vil spesielt kontrollere at bygge- og anleggsbransjen håndterer farlig avfall med miljøgiftene PCB og bromerte flammehemmere på en god måte, sier avdelingsdirektør Marit Kjeldby i SFT.

Kravene i avfallsforskriften innebærer at bygg og anlegg over en viss størrelse - som rives eller rehabiliteres - skal miljøkartlegges og miljøsaneres.

- Det er viktig at hele bygge- og anleggsbransjebransjen følger miljøregelverket. Vi har fått til en god dialog med bransjeforeningene. Vi forventer at hele bransjen nå har skjerpet seg, sier Kjeldby i SFT.

Rannveig Ravnanger Landet, direktør miljø og energi i Byggenæringens Landsforening (BNL), var på plass på Helsfyr under åpningen. Hun sier til Byggeindustrien at SFTs kontrollrunder er viktige med tanke på å sette fokus på avfallsproblematikken. Hun kunne fortelle at BNL nå har laget en ny avfallsveileder og en revidert utgave av en egen PCB-veileder.

Helge Dieset, kommunikasjonssjef i Veidekke, synes det er positivt at SFT kontrollerer bransjen på denne måten.

- Denne type kontroller er vi alle tjent med, sier han.

Undervisningsbygg, som er byggherre for skole- og barnehageprosjektet i Fyrstikkallene 21 (F21) skriver i en melding at de er glade for at Veidekke er positive til at byggeplassen er gjenstand for SFTs første kontroll.  Undervisningsbygg har høy miljøfokus i sine byggeprosjekter og F21 er intet unntak.