Per Helge

Endelig fart på ENØK-kommuner

Som følge av regjeringens tiltakspakke har Enova etablert et nytt støtteprogram rettet mot offentlige bygg.

Bare tre uker etter lanseringen, har 100 kommuner søkt om støtte. Kriteriet for å få penger fra ENOVA er at tiltakene skal gi raske arbeidsplasser og bedre energibruk i kommunen.

- Dette er positivt, sier adm.direktør Ketil Lyng i BNL. 

400 millioner kroner til oppussing av kommunale bygg, har satt fart på ENØK-tiltak i kommunene, meldte TV2 nyhetskanalen mandag kveld.

Enova fikk økt sine rammer med 1,2 milliarder kroner i Regjeringens krisepakke 26. januar 2009.

Enova har nå utarbeidet støtteprogrammet rettet mot offentlige bygg. Enova tar sikte på å behandle søknadene i løpet av 10 virkedager og støtte gis fortløpende inntil rammen er disponert. Som en del av regjerings tiltakspakker mot finanskrisen fikk ENOVA 400 millioner kroner som skulle gå til ENØK-tiltak i offentlige bygg. Det har satt fart på kommunene.

60 tiltak
Eiendomssjefen i Bærum kommune, Tore Justad, har 60 ENØK-tiltak på trappene. Han viser fram vinduene på en av barneskolene i kommunen.

- Dette er jo gamle og u-tette vinduer, både glasset og selve vinduet. Så her er det mye å spare på å skifte ut alle sammen. Energien går jo rett ut av vinduet, forklarer han. Og fortsetter; - det koster jo noen millioner å skifte ut vinduene her.

100 kommuner har søkt
Bare tre uker etter at støtteprogrammet ble presentert, har 100 kommuner søkt. Kriteriet for å få penger fra ENOVA er at tiltakene skal gi raske arbeidsplasser og bedre energibruk i kommunen.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen er fornøyd med at hver fjerde kommune allerede har søkt.

- Jeg forventer selvsagt at flere kommuner kommer etter raskt, sier Lyng som er glad for alle tiltak som kan redde flere arbeidsplasser.

Håper på halvparten
De kommunene som hittil har søkt, ber om til sammen 1,7 milliarder kroner.

Enova skal nå gjennomgå alle søknadene, og gi raskt svar på hvem som blir tildelt penger. Les mer om regler for tildeling på www.enova.no.