Det teknologiske forfallet

Det innlegget stortingsrepresentant Steinar Gullvåg nylig hadde som gjestekommentar på bygg.no, har fått diskusjonen til å gå høyt. Det er vi glade for. Dette er nemlig et meget viktig tema som i alle høyeste grad må på dagsorden. Både i Byggeindustrien og her på bygg.no har vi gjengitt innlegg som tar opp påstandene fra Gullvåg.

Mange er enig med han, mens andre er dypt uenige. Sannheten ligger kanskje et sted i mellom.

Byggenæringen har gjennom alle år blitt beskyldt for ikke å være innovativ. Man har ikke vært opptatt av forskning og utvikling - ja, man har simpelthen vært sidrumpet. Hadde det vært riktig har vi vel aldri hatt noen Bergensbane, kraftverk, havneanlegg, Statfjordplattformer og Operabygg for å nevne noe. Vi har mange fantastiske byggverk i Norge - og de har vi selvsagt fått på grunn av at vi har vært i front når det gjelder teknologisk utvikling.

Men vi skal ikke glemme at mange av disse prosjektene - og teknologien som har skapt dem - har vært gjort av ingeniører. De har nok ikke den samme makt og innflytelse over pengeboken i mange entreprenørbedrifter som de i sin tid hadde. Ingeniørene er i utgangspunktet kanskje noe dristigere i sine valg enn mange økonomer. Det at mange norske entreprenørbedrifter er blitt kjøpt opp av utenlandske foretak - spesielt av svenske bedrifter - har ikke alltid gjort at kompetansemiljøet i Norge har fått utvikle seg. Men det kan selvsagt slå begge veier. Man skal være veldig forsiktig med å generalisere.

Vi beklager at pengestrømmen fra forskningsrådet er blitt så kraftig redusert de siste årene. I mange år bøle det overført over 100 millioner i året til ulike BA-program, men dette er blitt kraftig redusert. Det kommer også av at byggenæringen har så vanskelig med å skryte av sine utviklingsavdelinger. Det gjøres fortsatt mye banebrytende innsats i mange bedrifter - ta f eks AFs innsats når det gjelder nye sprøytebetong-teknologi. Det kan revolusjonere en hel bransje - og slike prosjekt skulle så absolutt hatt støtte både her og der.

I stedet for å gå ned i skytegravene i forhold til Gullvågs innspill, bør næringen ta denne kritikken på stort alvor. Man må starte en grundig og konstruktiv debatt - gjerne sammen med myndighetene - på hvordan man kan gjenreise hele kompetansen i hele byggenæringen. Noen holder fortsatt fortet innen FoU, men vi har også mistet mye verdifull kunnskap de siste årene. Og mange flinke ingeniører er nå blitt pensjonister eller blir pensjonister om kort tid.