Boligprisene flater ut

Boligprisene steg i gjennomsnitt 0,1 prosent fra februar til mars, men justert for sesongvariasjoner falt boligprisene med 0,2 prosent. 

Både prisene på leiligheter og rekkehus (delte boliger) falt i gjennomsnitt, men steg med 1,1 prosent på eneboliger fra februar til mars.

Prisen på eneboliger ligger likevel nå 5,6 prosent lavere enn i mars i fjor.

Prisene på leiligheter falt med 0,2 prosent fra februar til mars, og var 5,4 prosent lavere enn i mars 2008, viser ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Prisene på rekkehus falt med 0,5 prosent fra februar til mars, og ligger nå 5,4 prosent lavere enn for ett år siden.

Regionale forskjeller
Fortsatt er det betydelige regionale forskjeller i prisutviklingen på boliger. Områder med lav kvadratmeterpris har hatt den sterkeste prosentvise prisveksten på boliger fra februar til mars.

Men prisstatistikken i regionene er mer usikker enn for landet totalt, blant annet på grunn av lavt antall solgte boliger i enkelte regioner.

Også tiden det tar å selge en bolig varierer betydelig mellom de ulike regionene. I Oslo tar det i gjennomsnitt bare 29 dager å selge en bolig. I Østfold tar det 81 dager. Gjennomsnittlig omsetningstid for hele landet er 45 dager.

Oversikten til NEF og EFF viser også at det ble solgt flere boliger i perioden februar til mars i år enn i samme periode i fjor, men da var påsken i mars

Flat trend
Leder for Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer, mener de siste tallene viser at prisene er etablert på et nivå, og at oppgangen i januar og februar ikke bare var et blaff.

At de sesongjusterte boligprisene er 0,2 prosent lavere nå enn i februar, innebærer at den underliggende pristrenden er svakt negativ, i praksis flat, ifølge direktør Finn Tveter i NEF.

Korrigert for inflasjonen er prisene på boliger nå 12 prosent lavere enn de var i toppmåneden august 2007, og 191 prosent høyere enn de var i 1992.