Uakseptabel rente i borettslag

"Borettslag stenges ute fra rentefesten", lød det i en sak fra Aftenposten 24. mars.

Mange felleslån i borettslag har for tiden høyere rente enn hva det er mulig å oppnå på personlige boliglån. Dette finner NBBL uakseptabelt, skriver de på sine hjemmesider.

- Dette er en beklagelig og høyst ulogisk situasjon i kjølvannet av myndighetenes krisepakke til bankene. Felleslån i borettslag representerer som regel de best sikrede lån; med lav gjeldsgrad og god pantesikkerhet. I tillegg er som oftest lånene sikret gjennom Borettslagenes Sikringsfond og tilsvarende ordninger. På tross av dette kommer likevel disse felleslånene dårligere ut; med opptil 1 % høyere rente enn hva enkeltlåntakere kan oppnå, sier adm.dir Ralph Norberg i NBBL.

Forventer politisk støtte
NBBL har i 2009 lagt ned betydelige ressurser på å få endret denne situasjonen, ikke minst i dialog med flere av de store bankene. NBBL har også skrevet til Finansdepartementet for å få de til å legge press på bankene til å likestille lån til borettslag med ordinære lån til privatkunder.

For få år siden bestemte Kredittilsynet at det skulle være en slik likestillingen i forbindelse med innføring av nye kapitaldekningsregler i bankene.

- Vi har enda ikke fått noe svar på vårt brev av 12. februar til Finansdepartementet, men har fått klare signaler om at et svar vil foreligge om kort tid. Vi forventer da en politisk støtte fra departementet, som gjør at vi kan få slutt på dagens diskriminering av lån til borettslag, understreker Norberg i NBBL.

Uakseptabel prioritering
Fra bankhold har det blitt påpekt at på noe sikt vil borettslagene få like gode betingelser som andre boliglån. Bankene har imidlertid valgt å konvertere enkeltlån til privatkunder inn i sine boligkredittforetak, før felleslån til borettslag. Bankene har hevdet at en slik konvertering har vært en forutsetning for at felleslån i borettslag skal bli omfattet av "bankpakken" fra myndighetens side.

- For oss er dette for mager trøst. Dette dreier seg om en prioriteringssak fra bankene og kredittforetakenes side. At denne prioriteringen skal gå utover boutgiftene til en stor gruppe andelseiere i borettslag, finner vi uakseptabelt, påpeker Norberg.

Underlig argumentasjon fra bankene
I det aktuelle oppslaget i Aftenposten sier informasjonsdirektør i DnB NOR, Aud Helen Rasmussen, at banken behandler borettslag som bedriftskunder. Videre sier hun at ved prising av renta til bedrifter og selskaper må mange faktorer vurderes, ikke minst risiko.

I samme oppslag antyder informasjonssjef i Nordea, Thomas Sevang, på sin side at bankenes "manglende tilgang til pantet" ved mislighold, utgjør et problem i forbindelse med borettslag.

- Jeg setter svært liten pris på disse signalene fra to store norske banker. De er i strid med det Kredittilsynet tidligere har påpekt, og jeg opplever det som en underlig argumentasjon. DnB NOR har selv i møter med NBBL påpekt at de knapt noen gang har tapt en krone på felleslån til borettslag, og at de selv anser risikofaktoren ved felleslån for å være langt mindre enn ved ordinære boliglån til privatkunder. Og det er nettopp dette som er hovedpoenget i saken: Det finnes ingen rimelighet i at store og godt sikrede lån i borettslag skal ha noe annet enn den aller beste boliglånsrente som er å oppdrive. De norske bankene må snarest sørge for at så blir tilfelle, eller så må NBBL og boligbyggelagene se etter andre finansieringsløsninger for borettslag i framtida, avslutter adm.dir. Ralph Norberg i NBBL.