Tomtefesterne føler seg ført bak lyset

Tomtefesterforbundet har følgende kommentar til Justisdepartementets Pressemelding 40-2009 Nye Tomtefesteregler publisert 20.03.2009.

- Teksten i lovforslaget er akkurat hva grunneierne, representert ved Skogeierforbundet og Bondelaget gikk inn for i høringsrunde 10. Januar 2008. Regjeringen må være fjernstyrt av sterke kapitalkrefter i Senterpartiet, heter det i en melding fra Tomtefesterforbundet.

Tomtefesterforbundet beklager sterkt at Regjeringen har landet på et forslag til endring av § 37 i Lov om Tomtefeste som ikke på noen måte løser hovedproblemene med dagens lovverk hvor det heter:

Ved innløysing av tomt som er festa bort til bustadhus eller fritidshus, skal innløysingsummen vere 30 gonger årleg festeavgift etter regulering på innløysingstida, om ikkje ein mindre innløysingsum er avtalt.
Om ikkje anna er avtalt, kan kvar av partane krevje at innløsysningsummen for andre tomter enn dei som er festa bort på uavgrensa tid uten oppseiingsrett for bortfestaren, skal vere 40 % av tomteverdet på innløysingstida, med frådrag for verdauke som festaren har tilført tomta med eigne tiltak eller tilskott til tiltak som er gjort av andre.

- Ved å opprettholde bortfesteres mulighet til å kreve innløsning til 40 % av tomtverdien, medvirker departementet til å opprettholde den uforutsigbarhet dagens lovtekst innebærer. Regjeringen ble som et resultat av Høyesterettsdommen i september 2007 gitt en gylden mulighet til, en gang for alle, å sørge for et enkelt og forutsigbart lovverk for innløsning av festetomter, nemlig innløsning til for eksempel 25 ganger oppjustert festeavgift, skriver Tomtefesterforbundet i meldingen.

Høyesterett har tidligere konkludert med at 20 ganger oppjustert festeavgift vil gi bortfester full kompensasjon i henhold til Grunnlovens § 105.

- Tomtefestere utgjør en meget stor gruppe i landet, en gruppe som nå utsettes for den hestehandel som synes å gjennomsyre regjeringssamarbeidet i mange viktige saker, mener de.

- Tomtefesterforbundet gir på ingen måte opp kampen for sine medlemmer, og vil jobbe ufortrødent videre inntil festers rettigheter er ivaretatt på en måte som høver seg et sivilisert samfunn.