Vil stortingsbehandle Nasjonalmuseets framtid

Kulturminister Trond Giske (Ap) må raskt legge fram en helhetlig sak om Nasjonalmuseets fremtidige lokalisering og innretning, krever Høyre, KrF og Venstre.

- Det knytter seg betydelig usikkerhet til planene for flyttingen av Nasjonalmuseet til Vestbane-tomten, og vi mener at Stortinget må få anledning til å drøfte dette ordentlig. Det er avgjørende å sikre en bred forankring i en sak som kommer til å ligge fast i mange år fremover, skriver de tre partiene i en pressemelding tirsdag.

Anklager Giske
De tre partiene anklager Giske for å ha opptrådt «usedvanlig arrogant overfor både Stortinget og det brede folkelige engasjementet som knytter seg til Nasjonalmuseets fremtid».

- Etter vår mening er det ikke akseptabelt at Stortinget kun får noen linjer i en budsjettproposisjon å forholde seg til i en så viktig sak som dette. Det virker nesten som om kulturminister Giske har fått et innfall og deretter latt det gå prestisje i flyttesaken. I en så viktig sak er nettopp forankring og god prosess avgjørende, og det er det vi nå etterspør, heter det i pressemeldingen.

Ikke trygge
De tre partiene sier de heller ikke føler seg trygge på kvalitetssikringsprosessen som har vært i forkant av beslutningen.
- Ut fra debatten i media er det ikke godt å si hvilke kostnadsrammer og arealbehov de ulike alternativene tilsier. Vi ønsker derfor en helhetlig sak om Nasjonalmuseet i Stortinget så fort som mulig, og senest i løpet av mai, heter det i pressemeldingen fra KrF, Høyre og Venstre.