Tror Urtegata-siktet står bak flere branner

Mannen i 40-årene som er siktet for brannen i Urtegata der seks personer omkom, er også siktet for andre branner.

Brannen i Urtegata

* Lørdag 13. desember 2008 klokka 3.42 fikk politiet i Oslo melding om at det brant i bygården Urtegata 31. Gården er et gammelt nonnekloster med 54 celler som er gjort om til hybler.
* Røyk og flammer i trappeoppgangen og i korridorene gjorde evakueringen fra bygget vanskelig, brannmannskapene måtte hente 15 personer ned med stige.
* Først ved 6-tiden fikk brannvesenet kontroll over flammene og kunne gjennomsøke bygget. Seks personer ble funnet omkommet, fire menn og to kvinner. En kvinne ble brakt til sykehus med alvorlige skader.
* En uke etter brannen slo Oslo-politiet fast at brannen skyldtes bar ild, en konklusjon som ble bekreftet i en rapport som ble lagt fram i begynnelsen av mars. Politiet ville imidlertid ikke slå fast at brannen var påsatt.
* Onsdag 18. mars ble en mann i 40-årene pågrepet, mistenkt for å ha stått bak brannen. Mannen er siktet etter den såkalte mordbrannparagrafen.

Politiet holder imidlertid kortene tett til brystet i saken, og vil ikke fortelle hvilke andre branner det er snakk om. Mannen ble pågrepet i sitt hjem i Oslo onsdag morgen av politifolk fra finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt. Han er siktet etter den såkalte mordbrannparagrafen.

- Vi har hatt en bred og omfattende etterforskning siden brannen i desember, og det har ledet fram til pågripelsen av denne mannen. Etterforskningen går nå inn i en ny fase, sier politiadvokat Susie Bergstrand til NTB.

- Er mannen kjent for politiet fra før?

- Politiet vet hvem han er, sier Bergstrand. Hun vil ikke kommentere om mannen har vært i søkelyset i forbindelse med brannsaker tidligere.

Ingen flere pågripelser
Politiet startet de innledende avhørene av den siktede mannen onsdag. Fredag blir han framstilt for varetekt, politiet vil be om fengsling i fire uker.
- Han har så langt ikke ønsket forsvarer, men vil få oppnevnt en i forbindelse med fengslingsmøtet, sier politiadvokaten.

- Kan det komme flere pågripelser i saken?

- Nei, sier Bergstrand.

Den siktede mannen er norsk statsborger, og i en pressemelding skriver Oslo politidistrikt at de har fått rettens medhold i at det er skjellig grunn til å mistenke ham for å stå bak brannen i Urtegata.

Bar ild
Politiet i Oslo opplyste i begynnelsen av mars at årsaken til brannen var «tilførsel av bar ild», uten at de da ville bekrefte at brannen var påsatt.
Brannen i hybelhuset i Urtegata brøt ut 13. desember i fjor. Røyken og flammene spredte seg i trappeoppgangen og gangene i bygården, og gjorde det svært vanskelig for beboerne å ta seg ut. Brannvesenet måtte redde mange av folkene i bygget ut vinduene. Fire menn og to kvinner omkom i brannen. En kvinne ble alvorlig skadd.

Brannfolkene rapporterte at trappeoppgangen så ut som en innvendig skorstein etter brannen. Arnestedet er antatt å ha vært mellom annen og tredje etasje.

Lettet
Det ble tidlig spekulert i om brannen i hybelhuset kunne være påsatt, og politiet fikk flere tips om mulige brannstiftere i dagene etter.

Ingen annen brann i Oslo har siden krigens dager krevd så mange menneskeliv. En brann i Hegdehaugsveien i 1938 kostet 29 mennesker livet.

I forrige uke utlovet eiendomsinvestor Olav Thon (85) 1 million kroner i dusør for opplysninger som kunne føre til oppklaring av brannen.

- Jeg har ikke kunnet forstå noe annet enn at denne brannen måtte være påsatt. Jeg er voldsomt lettet over at politiet nå har siktet en mann, sier eiendomsinvestor Olav Thon til Aftenposten.no.