Vil ha nei til oljeboring i nord for å være med

Flere i Sosialistisk Venstreparti krever mer SV-politikk dersom partiet skal være med i en ny rødgrønn regjering etter valget.

Det blir blant annet foreslått at partiet ikke kan være med i en regjering som sier ja til oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Når landsmøtet i partiet i slutten av neste uke og neste helg samles i Bergen, er det varslet forslag om at denne saken skal være avklart før SV går med i en ny rødgrønn regjering.

Programkomiteen er langt på vei enig i dette i sin innstilling til landsmøtet, men unngår behendig å bruke ordet skal.

I forslag, som kommer fra flere enkeltrepresentanter, heter det at «SV kan bare delta i en regjering som gjør områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja til varig vernede petroleumsfrie områder».

Programkomiteens formulering lyder: «Områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja bør gjøres til varig vernede områder».

Ikke nei til deltakelse
I tillegg til oljeleting i nord, vil det komme andre forslag som setter strenge krav til fortsatt regjeringsdeltakelse, men det er ikke varslet forslag om at SV uansett skal trekke seg fra det rødgrønne samarbeidet.

- SV går til valg i 2009 for å fortsette å utvikle Norge i rødgrønn retning. Et sterkt SV er garantisten for en slik utvikling. Fordi vi vil styrke innsatsen for miljø, kunnskap og rettferdighet, arbeider vi for en ny rødgrønn regjering, heter det i innstillingen fra programkomiteen.

Deretter kommer komiteen med flere eksempler på at SV har fått gjennomslag for sine saker, men innrømmer at «vi har langt igjen».

Helhetlig forslag
Tre delegater har lagt fram et omfattende endringsforslag til programkomiteens innstilling. Kravene til fortsatt regjeringsdeltakelse er mer forpliktende enn det komiteen legger opp til.

Anders Ekeland, Marianne Moltke-Hansen og Tom Kristiansen legger fram det de kaller et helhetlig endringsforslag.

- SV går til valg i 2009 for å gi Norge en ny kurs. Både finanskrisen og miljøkrisen krever en kraftig omlegging av den politiske kursen, i verden og i Norge. Det trengs mer SV-politikk, mener de tre.

Ut av Afghanistan
Blant kravene for fortsatt regjeringsdeltakelse er at Norge trekker sine militære styrker ut av Afghanistan. Det forutsettes også at det ikke er aktuelt å forberede eller sende en søknad om norsk EU-medlemskap.

Endringsforslaget inneholder også krav om at det skal innføres en utsettelse ut stortingsperioden for tildeling av nye leteblokker på norsk sokkel og videre utbygging av olje og gassfelt.

Forslagsstillerne vil også ha utredet en rasjonell utfasing av norsk olje- og gassproduksjon til 2020.

Forslaget tar også til orde for en annen økonomisk politikk.

- Både finanskrisen og klimakrisen viser behovet for avskaffelse av det kapitalistiske systemet, med dets markedsanarki og innebygde vekst og akkumulasjonstvang, heter det i forslaget som landsmøtet skal ta stilling til.