Heller norske veier enn Wall Street

Grådige politikere har de siste årene vært mer opptatt av å spekulere med skattebetalernes penger på aksjer enn på å bruke penger på varige investeringer i veier og annen samfunnsnyttige prosjekter i Norge. Resultatet av denne kasino-virksomheten kjenner vi i dag. Så langt er tapet på hundrevis av milliarder kroner. Hadde en leder i en vanlig bedrift gjort noe slikt, ville han for lengst ha fått sparken. Problemet er at noen politikere fortsatt tviholder på sin feilslåtte politikk. Vi mener at man nå må tenke annerledes.

Fredag legges Nasjonal transportplan frem. Lekkasjene tyder på at bevilgningene til samferdselsformål nå skal økes dramatisk. Nå er denne planen lite verdt dersom man ikke følger opp i de årlige statsbudsjettene. Og her har det gjennom en rekke år vært lite samsvar med det som loves i transportplanene og det som bevilges over de vanlige budsjettene.

Hadde politikerne brukt en del av de milliardene som nå er borte for alltid (det er nemlig ikke bare papirtap, men en god del reelle tap etter at bedrifter og banker man har satset på, er slått konkurs. De pengene ser man aldri igjen) til investeringer i infrastruktur, ville dette også kunne glede fremtidens generasjoner. Men å tenke i slike baner ville være drepende for norsk økonomi, hevder en del av ekspertene.

Da ville inflasjonsspøkelset komme frem - og hele norsk økonomi ville kollapse i følge de fagfolkene politikerne støtter seg til. Disse forståsegpåerne har nå sørget for at vi så langt har tapt mer enn 600 milliarder kroner. Det kunne ha blitt mye vei og jernbane og annen offentlig infrastruktur for de pengene.

Uansett ser vi frem til at transportplanen blir lagt frem - og så håper vi at politikerne blir mer opptatt av å oppfylle denne planen enn å spekulere på all verdens børser.