Upåvirket etter 33 år i sjøvann

GRP-rør (Glassfiber Reinforced Polyester) benyttes i dag av både kraftselskap og kommuner i Norge. Selv ikke 33 år i sjøvann har bidratt til forringelse av røret.

På slutten av 60-tallet begynte Vera Fabrikker i Sandefjord å produsere rør i glassfiber (GRP) i Norge. Rørene har etter hvert dokumentert mange unike egenskaper som skiller dem fra andre rørmaterialer.  GRP-rørene har lang levetid, er korrosjonsfrie, i tillegg har de lav vekt. Kraftselskaper, interkommunale selskaper og kommuner er blant aktørene som benytter seg av rørene i dag.

Ingen tegn til aldring
I 33 år har en utslippsledning  med 1500 meters lengde ligget på bunnen av fjorden i Sandefjord. Nylig ble et rørstykke på 10 meter hentet opp og testet: GRP-røret viste ingen tegn til kvalitetsforringelse. Røret ble i sin tid produsert av Vera Fabrikker. Det er selskapet APS Norway som selger disse rørene i dag.

- Da vi fikk vasket røret med børste og vann, så det ut som røret var produsert i forrige uke, forteller senior ingeniør i Flowtite Technology, Gudmundur Palsson.

- Vi ser ingen endring i egenskaper eller noen andre tegn på aldring. Rørene er fortsatt speilblanke. På forhånd hadde vi ikke ventet noen forringelse av rørets mekaniske egenskaper, men det var forventet å se tegn til aldring.

Røret har tross alt ligget under havoverflaten i 33 år med renset avløpsvann rennende gjennom.

- Dette bekrefter vår påstand om at rørene er korrosjonsfrie og har lang levetid, påpeker  Palsson. - Det skal svært mye til før planter og andre organismer gror på dette materialet. Hadde røret vært produsert i eksempelvis stål, ville bildet vært annerledes. Vi så jo at stålflensene som var brukt på rørene var både rustne og overgrodd av vekster. Jo mer rust, desto bedre vekstvilkår og jo mer overgrodde blir rørene, forteller Palsson.

Økende etterspørsel på verdensbasis
- Vi opplever god pågang og etterspørsel etter våre rør, forteller Jarle Hausberg, administrerende direktør i APS Norway AS.  - I dag produseres og selges det Flowtite GRP-rør over hele verden. De siste årene har etterspørselen etter rørene økt med rundt 25 prosent årlig, og bare i år blir det satt opp nye fabrikker eller opprettet nye produksjonslinjer ni ulike steder i verden, forteller Hausberg.

APS Norway som holder til i Sandefjord har hele Norden som sitt hjemmemarked. Selskapet har solgt Flowtite GRP rør i over 40 år og har blant annet levert rør til noen av Norges største VA-anlegg i tillegg til nærmere 400 kraftverk.