Vil bygge i britiske farvann

Statkraft og StatoilHydro har inngått et konsortium med britiske partnere som sammen vil søke soner for havbasert vindkraft rundt Storbritannia.

Konkurransen står om arealer som britiske myndigheter håper skal gi hele 25 000 MW fornybar kraftproduksjon - nesten like mye som den samlede vannkraftkapasiteten i Norge. Konsortiet vil levere sin søknad til britiske myndigheter innen 3. mars.

Konsortiet som har fått navnet Forewind, består av fire partnere som eier 25 prosent hver: StatoilHydro, Statkraft, britiske Airtricity (eid av Scottish & Southern Energy) og britiske npower renewables (eid av RWE Innogy). Konsortiet skal konkurrere om rettigheter til å utvikle bunnfaste vindkraftanlegg i britiske farvann.

Tar posisjon
- Dette er i tråd med Statkrafts strategiske mål om å ta en sterk posisjon innen havbasert vindkraft. Storbritannia er et svært interessant marked grunnet gode vindressurser og støtteordninger for fornybar energi, sier Haakon Alfstad, direktør for vindkraft i Statkraft.

- Havbasert vind er et marked hvor vi kan utnytte vår omfattende erfaring fra olje- og gassvirksomheten, og derfor et av våre viktigste satsingsområder innen fornybar energi. Vi anser det britiske markedet som svært interessant, sier Anne Strømmen Lycke, leder for vindenheten i StatoilHydro.

Sterk gruppe
Bak konsortiet står fire ledende, internasjonale selskaper som samlet besitter en meget solid kombinasjon av organisatoriske ressurser, finansiell styrke, offshoreerfaring og teknisk kunnskap innen fornybar energi. Selskapene utfyller hverandre svært godt for å håndtere de utfordringer som utvikling, utbygging og drift av havbaserte vindkraftanlegg vil kreve.

Konsortiet vil levere en søknad om soner til britiske myndigheter ved The Crown Estate innen 3. mars 2009. Det er ventet at tildelingen av soner vil skje allerede på slutten av året. En eventuell utbygging kan starte tidligst i 2015.