Krevende arbeid med kredittpakken

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) medgir at arbeidet med kredittpakken som legges fram mandag er krevende.

Finansministeren rakk bare en rask gjesteopptreden da hun foreleste om regjeringens perspektivmelding under Samfunnsøkonomenes valutaseminar på Lysebu i Oslo onsdag formiddag. Arbeidet med kredittpakken er krevende, spesielt på en dag med rentemøte i Norges Bank og spørretime i Stortinget.

- Det er mye vanskeligere å sette sammen denne pakken enn den forrige tiltakspakken. Tiltakene vi setter inn må bidra til at bankene gir lån og at næringslivet får kreditt igjen, sier Halvorsen.

- Det kommer helt sikkert til å være enkeltbedrifter som også etter at tiltakene er iverksatt vil klage over at de ikke får lån, men jeg føler meg trygg på at tiltakene vi setter inn kommer til å virke etter hensikten, sier hun.

Får ikke lån

Bedriftene sliter med å skaffe seg lån og kreditt fordi bankene er svært skeptiske til å låne ut penger i dagens økonomiske situasjon. I tillegg har obligasjonsmarkedet i praksis så å si stoppet helt opp, ved at omkostningene er så høye at ingen er interessert i å betale dem.

Verken Halvorsen eller statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har villet avsløre hvilke konkrete tiltak som bli vurdert eller hvor mye penger som blir lagt inn, med begrunnelse i at opplysningene er markedssensitive.

Ifølge Halvorsen går drøftingene helt inn i regjeringens underutvalg, hvor de tre partilederne i regjeringen sitter.

Sensitiv informasjon

Hovedintensjonen med kredittpakken er ifølge Stoltenberg å se på «hvordan myndighetene kan bidra til å få i gang utlånene og kredittilgangen», slik han formulerte det etter møtet i kontaktutvalget for arbeidslivet tirsdag.

- Dette er så børssensitiv informasjon at det er avgjørende at vi presenterer den for markedet og offentligheten på en korrekt måte, sa han.