Ny norsk buildingSMART-triumf

Norske leverandører av IKT-verktøy til bruk i effektiviseringen av bygge- og anleggsnæringen fortsetter å markere seg blant de verdensledende på området.

Denne gangen var det Nosyko AS som sto fram. En produktløsning selskapet var delaktig i, fanget interessen til ett av verdens fremste arkitekt- og prosjekteringsfirmaer, HOK. Løsningen åpner for sømløs utveksling av romprogrammeringsdata basert på åpne buildingSMART-standarder.

HOK er et verdensomspennende arkitekt- og prosjekteringsfirma med nærmere 2800 ansatte fordelt på 28 kontorer på fire kontinenter. Bokstavene i firmanavnet er sammensatt av forbokstavene til stifterne. HOKs spesiale er programmeringsrike/komplekse prosjekter, og konsernet skal i tiden framover gjennom utprøving evaluere det strategiske potensialet i løsningen.

Nytt konsept


Løsningen er utviklet innenfor rammen av et såkalt buildingSMART-aquarium. Det er et helt nytt norskutviklet konsept for buildingSMART International. Arkitektene bak konseptet er Lars C. Christensen og Bjørn K. Stangeland. Kjernen i dette er at man både løser et høyverdiproblem og skaffer ressurser til buildingSMART standardiseringsarbeid. Aquarium er en arena hvor en problemeier (i denne sammenhengen HOK), buildingSMART-standarder og -kompetanse, programmer og programutviklingskompetanse (i denne sammenhengen bl.a. Nosyko) kommer sammen for å få eksisterende digitale samarbeidsløsninger til å virke bedre.

Sammen med de amerikanske selskapene Onuma og Trelligence viste norske NOSYKO på en Aquarium-presentasjon i San Francisco i begynnelsen av januar at romprogrammerings-/romprosjekterings-verktøyene Onuma Planning System (OPS) fra Onuma, Affinity fra Trelligence og dRofus fra NOSYKO sømløst kan utveksle kjernerom- data ved hjelp av åpne buildingSMARTTM-standarder. - Dette åpner for virkelig digitalt samarbeid (interoperabilitet) basert på åpne standarder på et strategisk viktig område i prosjektutviklingsprosessen, sier co-CEO og Lead Aquarium Facilitator i buildingSMART International, Lars Chr Christensen, som har ledet prosjektet.

Beste praksis


- De tre løsningsleverandørene har sett at det er viktig at de hjelper BA-næringen med å etablere en beste praksis for romprogrammering/romprosjektering. På denne måten bidrar de også til å modne programvaremarkedet for romprogrammering/romprosjektering og gjøre det attraktivt å kjøpe slike verktøy, fremholder Christensen.

buildingSMART International arrangerer i løpet av våren for øvrig en buildingSMARTTM Room Data Logistics Implementors Support Group Meeting (ISG) for andre løsningsleverandører som vil støtte de dokumenterte krav og forslag til beste praksis. Siktemålet er å gi dem mulighet til å få tilgang til resultatene fra HOK buildingSMARTTM Aquarium. - De vil også få innsikt i hvordan de konkret kan utnytte disse resultatene og også hvordan de kan dra nytte av åpne buildingSMARTTM standarder i sin fremtidige utvikling, påpeker Lars Chr Christensen.

I konseptutviklingsarbeidet av Aquarium har buildingSMART-prosjektet i Norge vært en sentral bidragsyter. Byggkostnadsprogrammet og Innovasjon Norge har også bidratt med ressurser til utviklingen. Statsbygg og Boligprodusentene i Norge har gjennomført Aquarium-prosjekter tidligere.HOK-aquariumet er det fjerde i rekken.