Byggenæringen må bestå prøven

Nå gjelder det som aldri før. Næringen har høstet solid politisk støtte og tillit gjennom tiltakspakken som ble lagt fram forrige mandag og som nå behandles av Stortinget. På NHOs Årskonferanse hvor bredden av norsk næringsliv, offentlige ansatte og arbeidstakerorganisasjoner og politikere deltok, ble tiltak innen bygg og anlegg stemt fram som det mest fornuftige man nå kunne gjøre for å møte krisen.

Ketil Lyng

Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL)

Andre gjestekommentatorer

Peder B Backe, BackeGruppen
Per Sandberg, Stortinget (Fr.P)
Steinar Gullvåg, Stortinget (A)
Bjørn Erik Øye, Prognosesenteret
Geir M. Aarstad, Skanska
Terje R. Venold, Veidekke
Øyvind Helleraker, Stortinget (H)
På Egil Rønn, AF
Jon Sandnes, EBA
Gunnar Kvassheim, Stortinget (V)
Liv Kari Hansteen, RIF
Martin Mæland, OBOS

La det synke litt inn og tenk etter hva dette egentlig betyr for ansatte, familier og bedrifter. Og ikke minst for myndighetene som legger sine politiske pund inn i næringen for å dempe nedgangen i sysselsettingen i Norge. I tillegg til et godt Statsbudsjett, vil om lag 13,5 nye milliarder støtte opp under næringa. Bare i Oslo ønsker kommunen å investere 13 milliarder i 2009 og 30 milliarder gjennom de neste 4 årene - og dette er ikke ved hjelp av statlige tiltakspakker.

Mer enn ren glede føler jeg at vi nå har et felles og tungt ansvar for å levere tilbake. Dette forplikter - kanskje mer enn noen liker, eller ønsker å ta inn over seg?

Byggenæringens Landsforening og alle de seriøse aktørene som hver dag gjør sitt ytterste for å levere topp kvalitet, alle dem som bestreber seg på å ha et uklanderlig forhold til sine ansatte og arbeidstakerorganisasjoner, utvikler fagarbeidere og har et ryddig forhold til regelverk og myndigheter - vi er så uendelig slitne og lei av de få og useriøse som på nytt og på nytt ødelegger et omdømme som alle er så avhengige av.

Vi skulle så gjerne ha sett at dere kom dere ut av bygg- og anleggsnæringen før tiltakspengene og oppsparte midler blir pumpet inn i prosjektene. Men dere vil fortsatt være der ute og klare til å kutte svingene. Men dere er heldigvis ikke mange.

Hvorfor denne kraftsalven? Jo, fordi noen må tørre å stå opp og ta kampen - direkte og uten bortforklaringer og innpakning. Jeg gjør det. På vegne av alle dem i næringen som fortjener et bedre omdømme. Vi lover dere kamp!

Til myndighetene vil jeg si: Hjelp oss gjennom hyppige og mer målrettede kontroller der det er grunn til mistanke om at alt ikke er i orden. Trapp ned kontrollene der dere har erfaring for at viljen til å være seriøs er stor. Ikke innfør det ene regelverk etter det andre for å komme uvesenet til livs - regelverk som bare rammer de seriøse som får økte kostnader knyttet til nye krav og reguleringer. Nye regelverk virker ikke alltid etter sin hensikt - de som kutter svinger - kutter fortsatt svinger. La oss sammen finne ordninger som gjør at det blir enklere å være seriøs og vanskeligere å være useriøs.

Til det offentlige som oppdragsgivere vil jeg si: Vær seriøse oppdragsgivere. Velg standardkontrakter, velg bedrifter som støtter opp under lærlingeordningen og sjekk "vandelsattesten". Utnytt markedet og press pris der markedet gir rom for det. Men ikke utnytt situasjonen - la oss slippe å se at det bare er ved å kutte svingene det er mulig å levere. La oss slippe å se flere eksempler på at offentlige oppdragsgivere går for priser som ikke engang kan dekke allmenngjort tarifflønn.

Og til alle BNL`ere: Gjør jobbene skikkelig på alle måter og dessuten: tenk omdømme. Ingen omdømmekampanje eller fine ord kan erstatte eksempelets makt. Og møter du en "cowboy" der ute - ring meg!