Regjeringen drøyer Kårstø-beslutning til etter valget

Regjeringen kommer neppe til å gjøre noen investeringsbeslutning for renseanlegget på Kårstø før valget.

Det sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til NTB. Han bekrefter også at det arbeides med en plan for mulig rensing av all virksomhet på Kårstø-terminalen, ikke bare gasskraftverket.

Viktig beslutning
Olje- og energiministeren sier at ESAs beslutning om statens finansiering av renseanlegget på Kårstø var viktig. Dermed kan arbeidet med å utvikle CO2-håndteringen til et viktig virkemiddel i klimapolitikken fortsette.

- Dette var en klok beslutning av ESA. Det vil nå være lettere for Staten å fullføre renseprosjektet. Beslutningen var også prinsipielt viktig, mener statsråden.

Han opplyser at Olje- og energidepartementet det siste året har vært i nær kontakt med ESA om problemene rundt EØS-regelverket og statens finansiering av investeringen i fangst, transport og lagring av CO2 i tilknytning til Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø.

Gassco-rapport
Dette, og det faktum at gasskraftverket står, gjør at vi har avventet det videre arbeidet noe. Om knappe to måneder kommer det en rapport fra Gassco som blant annet vil vurdere rensing av hele Kårstø-anlegget. Det er store utslipp på terminalen ut over det som vil komme av gasskraftproduksjonen, sier Riis-Johansen.

Han sier at flere må involveres i prosessen videre, og at den vil ta noen måneder.

- Vi er nok et godt stykke utpå høstparten før vi kan nærme oss en beslutning, sier Riis-Johansen.

Hva et renseanlegg som også inkluderer den øvrige driften av Kårstø-anlegget, vil koste, vil statsråden ikke antyde noe om.

Større prosjekt
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim reiste torsdag til Davos i Sveits for å delta under årets World Economic Forum. Solheim skal delta i forberedelser til FNs store klimamøte i København i desember og i et møte om sammenhengen mellom finanskrisen og fremveksten av ny, miljøvennlig teknologi.

Da Solheim besøkte gasskraftverket på Kårstø så sendt som onsdag denne uken, sa han nokså konkret at det mest fornuftige er å samle mest mulig av alle CO2-utslipp fra gassanleggene på Kårstø sammen med CO2 fra Naturkrafts gasskraftverk like ved.