Mange ber om ny takst

Mange av boligene som nå er til salgs er blitt taksert flere ganger det siste året. For de fleste av dem er verdiene nedjustert i samsvar med det generelle prisfallet i markedet.

En av seks boliger som ble taksert i løpet av de siste tre månedene hadde fra før av en takst som var under ett år gammel, viser en undersøkelse blant medlemmene i Norges TakseringsForbund (NTF).

- Det bekrefter at mange eiere har blitt sittende med boligen i lang tid etter at de først bestemte seg for å selge, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF.

Samtidig viser undersøkelsen at selgerne jevnt over bruker en verditakst slik den er ment, og ber om ny takst når de har grunn til å tro at det har skjedd endringer, mener Støbakk.

- Den generelle regelen har vært at en verditakst ikke har gyldighet i mer enn seks måneder. I dagens marked bør ny takst innhentes raskere enn dette, sier Støbakk.

For tre fjerdedeler av boligene som er taksert flere ganger i løpet av det siste året har beregnet verdi falt med inntil 10 prosent. For den siste fjerdedelen er verdifallet beregnet til mellom 10 og 20 prosent.

- Selv om utviklingen har vært negativ for boligselgerne er det betryggende å se at en verditakst stort sett treffer godt. Undersøkelsen viser at takstmennene ligger tett på markedet og er raske til å justere verdiene, sier Arne M. Støbakk.

Takstmennene er også blitt spurt om hva som er grunnen når enkelte boliger faller mindre i verdi enn gjennomsnittet. Undersøkelsen tyder på at boliger med god beliggenhet, spesielle påkostninger eller attraktive fellesarealer holder seg bedre i pris enn gjennomsnittet.

Undersøkelsen er foretatt i januar og omfatter i underkant av 200 takstmenn som er medlemmer i Norges TakseringsForbund.