Digernes fortsetter som NTNU-rektor

Styret ved NTNU vedtok i dag å tilsette Torbjørn Digernes (61) som rektor for en ny åremålsperiode. Det var bare to søkere til stillingen.

Det var et enstemmig styre som i dag, mandag 26. januar, vedtok å tildele NTNUs sittende rektor en ny åremålsperiode. Den starter formelt den 1. august 2009, varer i fire år og blir Digernes` andre periode.

To søkere
Da åremålsstillingen som rektor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) ble lyst ut eksternt i fjor høst, kom tre søkere på banen - alle menn og professorer i 60-årsalderen. Den ene, som ba om å få være anonym, har siden trukket søknaden. Den andre var kjemiprofessor Leiv K. Sydnes ved Universitetet i Bergen. Den tredje var Torbjørn Digernes - som nå altså har fått fornyet tillit fra NTNUs styre.

Vedtaket var i tråd med innstillingen.

Kulturbygging, faglig ledelse og medvirkning
Digernes vil særlig vektlegge kulturbygging, faglig ledelse og medvirkning når han nå tar fatt på en ny periode. Han er også opptatt av internasjonal synlighet, men ikke nødvendigvis av rankinglister.

- Måten å få til internasjonal synlighet er at faggruppene arbeider etter internasjonale kvalitetsnormer på sitt eget fags premisser, og gjennom det bidrar til å utvikle ny kunnskap og kompetente mennesker for samfunnet. Med NTNUs egenart tror jeg vi har muligheter til å skape flere områder der vår forskning og utdanning bidrar til å løse nasjonale og globale utfordringer, sier han.

Fiskeri- og romforskning
Torbjørn Digernes er født i Ørsta i 1947. Han har doktorgrad fra Institutt for databehandling ved NTNU, med metodikk for teknisk-økonomisk analyse av design og drift av fiskefartøy. Digernes har tidligere arbeidet blant annet ved Fiskeriteknologisk Forskningsinstitutt og Marintek. I 1990-1996 var han ansatt i European Space Agencys Romstasjonsprogram ved European Space Technical Centre i Nederland, for han ble professor og senere dekan ved Fakultet for marin teknikk og Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi. Han har en lang rekke styreverv både i tilknytning til NTNU og eksternt.

Bare NTNU ansetter rektor
Universitetsloven åpner for to ledelsesmodeller. Den ene er valgt rektor, som også skal være styreleder. Den andre modellen er en rektor ansatt på åremål, og ekstern styreleder. NTNU er det eneste av de norske universitetene som praktiserer denne ordningen. Første gang var da Digernes ble tilsatt i 2005.