Statkraft vil vokse enda mer globalt

Statkraft er blitt Europas største produsent av fornybar energi. Nå vil de vokse enda mer, både i Europa og i resten av verden.

- Vi kommer til å bruke mellom 70 og 100 milliarder kroner fram til 2015 på nye investeringer, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft til NTB.

På mange måter utvikler Statkraft seg nå på samme måte som Telenor. Selskapet har nådd en produksjonsgrense i Norge med 36 prosent eierskap i energiproduksjonen, hovedsakelig vannkraft. I utlandet er det fortsatt store muligheter for vekst.

- For å lykkes ute, må vi gjøre en skikkelig jobb på hjemmebane. I Norge har vi fortsatt store oppgaver innenfor utvikling av vindkraft, oppgradering av eksisterende anlegg og nye prosjekter for fornybar energi, sier Mikkelsen.

Store ambisjoner
Statkraft ser store muligheter til kraftutveksling mellom Norge og resten av Europa. Selskapet eier nå både kabler og produksjonsenheter i flere europeiske land.

Det satses også stort på vannkraftutbygging i andre deler av verden, blant annet i Sør-Amerika. Mikkelsen sier at Statkraft har en ambisjon om å utvikle fornybar energi i mange land. Noen ambisjon om å bli verdens største produsent av fornybar energi har selskapet foreløpig ikke.

- Men ambisjonsnivået vårt på dette området er stort. Det skal ingen være i tvil om, sier Mikkelsen.

Bytteavtale
Gjennom en byttehandel har Statkraft sikret seg 51 nye vannkraftverk i Sverige, Tyskland og Storbritannia.

Statkraft har byttet sin eierandel på 44,6 prosent i E. ON Sverige AB samt et svensk vannkraftverk mot 40 vannkraftverk og fem fjernvarmeanlegg i Sverige, to gasskraftverk og elleve vannkraftverk i Tyskland, ett vannkraftverk i Storbritannia og 4,17 prosent av aksjene i E. ON AG. Den totale verdien av byttehandelen er 4.495 millioner kroner.

Øker produksjonen
Gjennom denne byttehandelen har Statkraft økt sin produksjonskapasitet med 2.500 MW. Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi.
Statkraft er den største kraftprodusenten i Norge og har hånd om 36 prosent av produksjonen. Selskapet produserer strøm og varme til rundt 600.000 husstander.

Omsetningen i 2007 var 17,6 milliarder kroner, og resultatet var 6,6 milliarder kroner. Selskapet har 3.000 medarbeidere i 20 land.