Russland og Ukraina snakker gass

Moskva (NTB-Reuters-AFP): Lederne for det russiske energiselskapet Gazprom og Ukrainas statlige gasselskap Naftogaz har holdt samtaler om konflikten seg imellom. Samtalene var ikke varslet på forhånd.

Naftogaz-sjefen Oleg Dubina møtte Gazproms toppsjef Aleksej Miller i Moskva natt til torsdag, opplyser Naftogaz-talsmann Sergej Kuprijanov ifølge russiske nyhetsbyråer. Det ble ikke sagt noe om utfallet av samtalene.


Dubina og Miller møttes også nyttårsaften, uten at de da greide å finne noen løsning på konflikten. Etter dette har russerne stanset all levering av gass til det ukrainske markedet, og flere EU-land har også mistet leveransene av gass fra Russland.


Russlands president Dmitrij Medvedev advarer den ukrainske lederen Viktor Jusjtsjenko mot å «bruke gasskunder som gisler» i energikonflikten mellom de to nabolandene.


- Ukraina får ingen rabatter eller annen særbehandling, sier Medvedev.


Russerne anklager ukrainerne for å stjele gass som er ment for det europeiske markedet, mens ukrainerne på sin side sier de har betalt sin gjeld til Russland. EU-kommisjonens sjef José Manuel Barroso sier situasjonen er uakseptabel.