Ønsker energiombudsmann

Pål Wimpel, Daglig leder av Wimpel AS, som bl.a. selger oljefylte elektriske veggovner, er grundig lei av manglende objektiv informasjon fra offentlige myndigheter når det gjelder valg av oppvarmingsmetode i boliger.

Han mener manglende tilgang på nøktern, objektiv rådgivning frister til å ønske seg en ombudsmann. For hvem kan i dag forsvare forbrukerne når de møter offentlige krav, regler, forskrifter, energimerker og lover som alle har som mål å hindre el brukt til oppvarming?

- At finanskrisen verden rundt har gitt lavere energipriser som følge av redusert etterspørsel etter varer, og derfor redusert energimengder brukt til produksjon og transport, blir forbigått i stillhet i den rådgivning som bl.a. Enova og Forbrukerrådet tilbyr. For ikke å snakke om de rødgrønne som stadig maser om vindmøller, bio, sol og fjernvarme. Med forventet, langvarig redusert etterspørsel etter varer og tjenester, stigende arbeidsløshet, synkende boligpriser og vanskeligheter med å få boliglån, så bør jo offentlige myndigheter oppdatere seg og forbrukerne om hvilke energivalg som nå gjelder.

- For det må vel nærmest karakteriseres som kunnskaps - og ansvarsløst og fortsatt anbefale vannbårne oppvarmingssystemer som koster ca. 10 ganger så mye som et fullverdig oppvarmingssystem med oljfylte, veggfaste panelovner. Et slikt komplett anlegg, med elektronisk styring av temperaturen og dag/nattsenking, vil for en vanlig enebolig koste ca. 20.000,- ferdig montert. Til sammenligning vil vannbåren gulvvarme, tilkoblet en luft/vann varmepumpe, evt. en bergvarmepumpe, koste ca. det 10-dobbelte, altså rundt 200.000,-. Med forventede, fremtidige lave elpriser vil anlegget knapt noen gang la seg inntjene. For ikke å snakke om at du må be banken om å låne deg mye mer penger enn nødvendig.

- Men det er vel helt umulig å tenke seg at Kristin Halvorsen vil stige av den grønne klimakjepphesten og be folk om å bruke hue og ikke gullkortet når oppvarmingssystemer skal velges. Å håpe på hjelp fra Riksrevisjonen eller en analyse fra ECON, der for eksempel Forbrukerrådet er oppdragsgiver, kunne også vært spennende nyttårsønsker, mener han.

- Det åpenbart riktige ville jo være å finne en meget enkel kalkulator på Enovas hjemmesider. Der det var mulig å foreta direkte, uhildede og upolitiske kostnadssammenligninger mellom oppvarmingsløsninger. Hensyn tatt til driftskostnader og transport, ved for eksempel bruk av pellets. Jeg er ikke i tvil om hvilket system som ville falle gunstigst ut. Det er vel derfor informasjonen ikke foreligger, avsluttyer han.