Yngve blåste seg opp til orkan

Ekstremværet Yngve blåste seg opp til orkan både på Helgelandskysten og utenfor Bodø tidlig onsdag morgen. I Bodø blåste deler av taket på en boligblokk av.

 

- Myken fyr ytterst på Helgelandskysten har hatt orkan, med over 33 sekundmeter vind i mer enn ti minutter, sier statsmeteorolog Trond Lien ved Vervarslinga for Nord-Norge til NTB.
En enda kraftigere orkan med vindstyrke på 38 sekundmeter ble målt på Hellingvær utenfor Bodø.

Ekstremværet som ble døpt Yngve, har sitt opphav i et lavtrykk sørøst for Jan Mayen som utviklet seg til et uventet sterkt stormsenter. Uværet beveget seg tirsdag mot Nordland, og onsdag morgen blåste det uvanlig friskt i Nord-Helgeland, Saltfjellet, Salten, Lofoten og deler av Troms.

- I det meste av Nordland og til dels også i Troms har det vært en del vind. Vi har vært oppe i sterk storm på Røst og full storm i Bodø og flere steder på Helgeland. I de fleste bebodde strøk har det vært full storm, sier Trond Lien.

Taket blåste av
I Bodø feide vindkastene vekk en 25 kvadratmeter stor del av taket på en boligblokk i 3-tiden natt til onsdag. Ingen kom til skade, men beboerne i sjette etasje av blokken ble evakuert og innlosjert på SAS-hotellet i byen
- Alt som lå på loftet ble sugd ut og fløy rundt i luften. Ingen personer ble skadd, men i samråd med brannvesenet besluttet vi å evakuere beboerne i seks leiligheter i toppetasjen, opplyser operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Salten politidistrikt til NTB.

Også på Ørnes i Meløy kommune gjorde stormen stor skade da taket på biblioteket blåste vekk.
-150 kvadratmeter er borte. Ellers har vi fått inn mange meldinger om løse takplater, stillaser og skader på biler. Mange takplater vet vi ikke hvor kommer fra, noen av dem ligger strødd rett utenfor politihuset her i Bodø, sier operasjonslederen.

Snøfall
I 8-tiden onsdag morgen hadde de kraftigste vindkastene avtatt og Yngve så ut til å løye mange steder. Full og sterk storm ble avløst av stiv kuling fra nord og nordvest. I Nordland, Troms og Vest-Finnmark ser folk ut til å kunne puste ut nyttårsaften.

- Stiv kuling er helt normal vindstyrke og det vil være slik på kysten resten av dagen, sier meteorologen.

Best vær i nord får innbyggerne i Øst-Finnmark, som kan kose seg med nordlig bris på årets siste dag, mens folk i Troms våknet opp til store snømengder onsdag morgen. Flere steder hadde det lavet ned opp mot 25 centimeter snø.