Tror ikke oljeprisen vil øke mer nå

Oljeanalytikere tror ikke på videre økt oljepris på kort sikt som følge av Gazakonflikten.

- Først i februar vil det kunne bli en prisoppgang når OPEC-tiltakene begynner å virke. Hvor stor effekt innstrammingene får for oljeprisen gjenstår å se, sier markedsanalysesjef i StatoilHydro, Sandrine Tørstad, til NTB.

- Skaper nervøsitet
- Gazakonflikten skaper nervøsitet og har bidratt til at oljeprisen har økt noe på kort sikt, men jeg tror ikke denne konflikten alene vil skape noen stor prisoppgang, sier professor i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Øystein Noreng, til NTB.

Han sier at det er mye olje i markedet akkurat nå og at tilbudet er større enn etterspørselen. Dette trekker i retning av en prisnedgang.

- Saudi-Arabia og de andre oljeproduserende landene i Midtøsten vil nok vente og se hva president Barack Obama gjør i løpet av våren. Israels overdrevne reaksjoner i Gaza akkurat nå har nok mye sammenheng med israelernes egen valgkamp. Dessverre synes det som om den sittende israelske regjeringen søker å bedre sine utsikter til å bli gjenvalgt gjennom angrep og meldinger om palestinske dødsfall. Denne brutaliteten har sin pris, og vi ser det igjen i oljemarkedet. Israel er med sine handlinger mot palestinerne på lengre sikt en fare for oljeforsyningene og for stabiliteten i oljemarkedet. Iran er vinneren. Men at denne konflikten på Gazastripen alene skal føre til at oljeprisen går enda mer i været, har jeg liten tro på i dagens svake marked, sier Noreng.

Transport
- Det er redselen for en utvidelse av Gaza-konflikten og problemene med oljetransporten som fører til en oppgang i oljeprisen nå. En svakere dollarkurs gir støtte til denne oppgangen, sier StatolHydros oljeprisekspert Sandrine Tørstad.

Så lenge konflikten begrenses til Gazastripen tror hun ikke på noen ytterligere prisoppgang. Tvert imot tror hun at risikoen for en ytterligere prisnedgang på olje er større enn risikoen eller muligheten for en oppgang.

- Det er viktig å huske på at finanskrisen er drivkraften for det som har skjedd med oljeprisen de siste månedene. Det har vært negative forventninger i markedet som følge av finanskrisen, og dette er uforandret, sier Tørstad.

Hun tror at oljeprisen i 2009 vil ligge på rundt 45 dollar fatet i gjennomsnitt, men at både OPECs innstramminger, nedgangen i verdens oljeforbruk og geopolitiske forhold bidrar til stor usikkerhet.

Med geopolitiske forhold tenker hun for eksempel på at dersom noen skulle finne på å angripe Iran, så vil 4 millioner fat olje forsvinne fra markedet umiddelbart. Det vil i så fall føre til en brå prisstigning.

OPECs mål er til sammenligning å kutte produksjonen av olje med mellom 2,2 millioner fat per dag.