Finanskrisen stanser flyttestrømmen i Kina

Den største flyttestrømmen i verdenshistorien har stanset opp. Finanskrisen sørger for at kinesiske arbeidere nå vender hjem til landsbygda.

Toget fra Guangzhou, senter for Kinas bratt voksende eksportindustri, til Chengdu i den folkerike Sichuan-provinsen er fullt i disse dager.

Et hav av arbeidere må forlate konkursrammede fabrikker i Kinas økonomiske sentra og vender nesa hjem til mer grisgrendte strøk.

Med seg på flyttelasset har de en sterk misnøye med den økonomiske utviklingen og knuste drømmer om en bedre framtid.

- Mange fabrikker har måtte stenge. Min fabrikk gikk dukken for tre måneder siden. Det fantes ikke arbeid, så jeg hadde ikke andre valg enn å reise hjem, sier 21 år gamle Wu Hao.

Etter å ha jobbet i et år på en fabrikk som laget kretskort i Guangzhou, er Wu tilbake på familiens lille jordflekk i Chengdu.

Får ubetalt ferie
Kinesiske myndigheter anslår at så mange som ti millioner arbeidere allerede har vendt tilbake til familiene sine på landsbygda på grunn av lavere internasjonal etterspørsel etter kinesiske varer.

Styresmaktene i Beijing er nå urolige for sosial uro i kjølvannet av massearbeidsledigheten og har oppfordret bedrifter til ikke å kutte arbeidsplasser selv om inntektene skulle svikte.

I stedet har myndighetene bedt om at arbeiderne får ubetalt ferie på ubestemt tid.

Tan Jun er også tilbake i Chengdu etter å ha jobbet for et legemiddelfirma i industribyen Dongguan i nærheten av Guangzhou. Tan forteller at det i løpet av desember stadig ble flere fridager.

- Salget gikk riktig dårlig og sjefen ga oss stadig vekk fridager. I desember ble det i alt 14 dager fri. Jeg kommer ikke til å reise tilbake neste år, slå Tan fast.

Frykter lovløse tilstander
I løpet av de siste 30 årene har over 130 millioner kinesere forlatt en tilværelse som bønder til fordel for de raskt voksende industribyene.

FN har beskrevet flyttestrømmen som den største i historien, og den har også gitt Kinas underklasse en smak av de gode tidene i landet.

Nå anslår imidlertid eksperter at årets økonomiske vekst vil bli mindre enn 7,5 prosent, i så tilfelle den laveste siden 1990.

Mange frykter lovløse tilstander som følge av den bratte arbeidsledighetskurven.

- Jeg tror vi får se at mange prøver å omfordele samfunnets goder gjennom ran og plyndring. Truslene mot den sosiale stabiliteten vil øke, skrev Zhou Tianyong, et ledende medlem av kommunistpartiet, i en avisartikkel denne måneden.

Også positivt
Både myndigheter og arbeidere håper at nedgangstidene kun er forbigående, men Kinas trygdedepartement opplyser at 10 prosent av alle arbeidere allerede har reist tilbake til landsbygda.

Sjansen er liten for at alle får jobben tilbake med første.

Alle ser imidlertid ikke mørkt på at så mange arbeidsledige vender hjem.

- Vi opplever at ganske mange flinke folk kommer fra Guangdong. Med seg har de erfaring og kunnskap, noe vi har stor bruk for, sier Wang Min, direktør for arbeidskontoret i Chengdu.