Arbeidsløsheten vår største bekymring

- Arbeidsløsheten er vår største bekymring, slo finansminister Kristin Halvorsen (SV) fast etter at hun hadde oppsummert situasjonen i norsk økonomi i Stortinget torsdag.

Hun er særlig bekymret fordi alle nye anslag for verdensøkonomien tilsier at det blir et mye dårligere år enn det man visste for noen uker og måneder siden.

- Det kommer til å ha betydning for Norge og norske arbeidsplasser. Vi har hatt fem gode år fordi vi har fått solgt mye til gode priser, sa Halvorsen.

- Det vi konsentrerer oss om nå er å få fram tiltak for å bekjempe ledigheten, sa finansministeren.

Hard landing
Hun fastslo at landingen blir hard, ikke myk, slik regjeringen så for seg for bare noen uker siden. Veksten i økonomien er sterkt fallende og vil bli svært lav i 2009.

- Det er en ganske absurd situasjon å skulle gjøre opp status for 2008, som tross alt har vært et økonomisk jubelår og det siste i en lang rekke, og så stille det opp mot den situasjonen som utløste det store rentekuttet til Norges Bank, sa finansministeren.

Åpen hånd
Halvorsen varslet ingen nye tiltak før månedsskiftet januar/februar, men inviterte opposisjonen til å komme med synspunkter og forslag.

- Det er ingen tvil om at 2009 blir et krevende år. Vi kommer til å oppleve utfordringer som ikke kan løses med ett enkelt tiltak, men en serie. Vi må ha høy beredskap hele tiden, sa hun.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner ga Halvorsen kompliment for å ha gitt en god og nøktern analyse, holdt i en inkluderende tone. Han etterlyste imidlertid tiltak som kan få utlånsvirksomheten til bankene på fote igjen.

- Vi vet nok til å konkludere med at det er nødvendig med tiltak. La oss samle oss om det vi er enige om. Det vil være en betydelig styrke om Stortinget samler seg om noen virkemidler. Det vil være et positivt signal til folk som sliter med å beholde jobben og en styrking av det politiske systemet, sa han.

Pessimisme
Så sent som i september regnet Finansdepartementet med en vekst på 2 prosent fra 2008 til 2009. Så slo krisen inn for alvor. Fra andre til tredje kvartal falt veksten til 0,2 prosent og i fjerde kvartal blir den ytterligere svekket.

- ilbakemeldingene fra de utsatte delene av næringslivet er stort sett pessimistiske over hele fjøla. Nedgangen i den samlede industrien blir imidlertid dempet av at oljerelatert virksomhet fortsatt går bra, sa Halvorsen.

Hun gjentok at Norge er bedre stilt enn mange andre land, og at nordmenn flest ikke blir personlig rammet gjennom sparepenger og pensjoner, slik mange blir i USA.

Halvorsen sa hun følger nøye med på utlånstørken i finansmarkedet.

- Jeg har invitert Finansnæringens Hovedorganisasjon og Sparebankforeningen til et møte for å få oversikt over bankenes situasjonen og utlånspraksis, sa Halvorsen.

Finansministeren sa at arbeidet er godt i gang med pakken som skal legges fram i slutten av januar. Departementet arbeider i tett kontakt med partene i arbeidslivet.