Frykter sosial dumping fra sommeren

Fra 1. mai blir det fritt fram for arbeidsgivere å la arbeidsinnvandrere innen flere bransjer jobbe for luselønn, advarer Arvid Eikeland i Fellesforbundet.

 

Når den såkalte overgangsordningen for nye EU-land utløper 1. mai, står arbeidsinnvandrere innen bransjer som renhold, service og landbruk uten garantert rett til minstelønn, regulert arbeidstid, betalt overtid og feriepenger.
- I praksis blir det fritt fram for arbeidsgivere å tilby så lav lønn de vil. Arbeidsgiver kan tilby 20 kroner i lønn, uten ekstra overtidsbetaling, sier Arvid Eikeland til Dagsavisen.

Fram til 1. mai har arbeidsinnvandrerne rett på en minstelønn på 95,50 kroner i timen.

Arbeidsinnvandrerne innen byggebransjen vil ikke bli rammet av at overgangsordningen forsvinner. De er nemlig sikret norske lønns- og arbeidsvilkår ettersom tariffavtalene gjelder for alle som jobber i bransjen. Den såkalte allmenngjøringen gjelder imidlertid ikke for ansatte i bransjer som renhold, service og landbruk.

Fellesforbundet vurderer nå om de skal stille krav om allmenngjøring av tariffavtale i landbruket, en av sektorene som er aller mest utsatt for sosial dumping.