Mener regjeringen bryter klimaforliket

KrF mener regjeringens satsing på fornybar energi er så svak at den bryter med klimaforliket på Stortinget.

 

Fakta om grønne sertifikater

* Grønne sertifikater er betegnelsen på et markedsbasert virkemiddel for å fremme fornybar energi. Produsenter av fornybar energi tildeles grønne sertifikater tilsvarende energimengden de produserer.
* Alle energikjøpere forplikter seg til å kjøpe en viss mengde grønne sertifikater. Tanken er at ordningen skal føre til at de mest kostnadseffektive prosjektene innenfor fornybar energi, bygges ut først.
* Sverige innførte grønne sertifikater fra 1. januar 2005. Det ble vedtatt at Norge skulle ha et grønt sertifikatmarked sammen med Sverige fra 1. januar 2007, men forhandlingene strandet i 2006.
* I desember 2007 vedtok regjeringen å gå i dialog med Sverige på nytt. 27. juni ble norske og svenske myndigheter enige om et samarbeid for å få på plass et felles sertifikatmarked.
* Forutsatt at EUs fornybardirektiv bli vedtatt innen 1. april i 2009 er ambisjonen at sentrale prinsipper for hvordan markedet skal utformes være på plass senest 1. oktober 2009.

 

 

- I klimaforliket står det at grønne sertifikater skulle være på plass innen 1. juli i år. Hvis ikke, skulle støttenivået til fornybar energi være like stort som om det grønne sertifikatmarkedet med Sverige var blitt etablert. Det har ikke skjedd, sier KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Holten Hjemdal til NTB.
Høyre har foreslått å etablere et nasjonalt sertifikatmarked i påvente av enighet med Sverige om grønne sertifikater, men forslaget falt i Stortinget.

Regjeringspartiene mener et nasjonalt marked vil være for smalt og ønsker i stedet å satse videre på investeringsstøtte til fornybar energi, blant annet med henvisning til energinæringens ønsker om forutsigbare ordninger og rammebetingelser.

I statsbudsjettet settes det av 10 milliarder mer til Grunnfondet for fornybar energi og snaue 1,5 milliarder kroner til Enova, som ledd i arbeidet.

- Det er altfor lite. Jeg etterlyser en storstilt satsing som utløser utbygging av fornybar energi i Norge. Vi har store fornybare ressurser, som ikke vil bli utnyttet før regjeringen får på plass et bedre støttesystem, sier Holten Hjemdal.

Neste år
Sverige venter på EUs fornybardirektiv før et fellesmarked med Norge kan etableres. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) tar sikte på å få på plass de grønne sertifikatene innen 1. oktober til neste år.

- Jeg ønsker et felles grønt sertifikatmarked med Sverige, framholdt Riis-Johansen da saken ble debattert i Stortinget tirsdag. Han beskrev saken som en av de viktigste som ligger på hans bord.

KrF er ikke like sikre på det. Partiet viser til at Bondevik II-regjeringen hadde som mål å etablere et fellesmarked i 2006, og at daværende olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) la bort saken.

- Det er for lenge å vente til neste høst med å få på plass et fungerende marked. Tvert imot, så haster det. Utbyggingen av fornybar energi i Norge har stått stille i to og et halvt år, sier Line Henriette Holten Hjemdal.

Frykter stans
Holten Hjemdal frykter at investeringene i fornybar energi vil stanse opp i Norge, dersom et bedre støttesystem ikke kommer på plass.

- Hvis vi skal klare å ta vare på kloden vår, må vi gå fra fossil til fornybar energi. Når regjeringen ikke leverer, er det en stor fare for at investorer vil plassere sine penger i prosjekter i utlandet i stedet, sier hun.

KrF-representanten kritiserte i Stortinget tirsdag olje- og energiministeren for ikke å legge til rette for høyere støtte til småkraftverk, bølgekraft, solenergi og saltkraft. I sitt svar viser Riis-Johansen til at Enova vurderer hva som skal til for å få lønnsomme prosjekter innenfor disse områdene.

Olje- og energidepartementet understreker overfor NTB at Enovas investeringsstøtteordning er tilført økte midler til Energifondet. Regelen om en øvre grense for støtte på 25 prosent av investeringskostnadene, er fjernet.