Misliker rapportforslag

Det såkalte RUB-prosjektet (Veien til riktig utført bygg) går inn for en obligatorisk tilstandsrapport ved eierskifte av bolig, men boligprodusentene mener dette kun er fordyrende.

Boligsalgsrapporten skal ikke bare inneholde teknisk tilstand med forankring i kravdatabasen til Stiftelsen Byggsertifisering for å sikre at innholdet blir entydig. Den skal også gi opplysninger om arealoppgaver i henhold til ny standard. Med den friske debatten om markedsføring av borettslag med lav egenkapitalandel i minnet, skal boligsalgsrapporten også omhandle fellesskapets tilstand så vel teknisk som økonomisk når man kjøper bolig i et sameie eller et borettslag.

- Boligsalgsrapport bør utarbeides på oppdrag fra selger før megler engasjeres. Det betyr i praksis at rapporten skal være grunnlag for meglers salgsarbeid. Kun på denne måten vil den kunne oppnå tillit som en uavhengig rapport som del av transaksjonen, sier prosjektleder Svein Bjørberg som til daglig jobber hos rådgiveren Multiconsult.

RUB-prosjektet foreslår også at det skal innføres en obligatorisk uavhengig kontroll før utstedelse av ferdigattest for nye boliger. Denne skal spesielt rette seg inn mot bygningsdeler, rom, detaljer etc. hvor det erfaringsmessig oftest gjøres feil.

- Bjørberg er talsmann for tredjepartskontroll. Det han gjør her er å legge frem grunnlaget for sitt og Multiconsults store prosjekt byggsertifisering. Dette er en frivillig ordning som ikke har fungert og som nå skal gjøres obligatorisk. Sammen med Sintef Byggforsk tror han at dette skal løse alle problemer. Vi tror ikke det, sier adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

Les mer om RUB-prosjektet og Boligprodusenes reaksjon i Byggeindustrien nummer 16.