Høyest sykefravær blant lavt utdannde

Ufaglærte og lavt utdannende har høyest sykefravær og står for den største andelen av uførepensjoneringer, melder Arbeidstilsynet. 

Fysisk krevende arbeid, skiftarbeid og lite støtte fra nærmeste leder, øker risikoen for fravær. Dette viser en ny undersøkelse som STAMI har foretatt blant 12 500 yrkesaktive i perioden 2001 -2005.

STAMI har i en ny undersøkelse sett på risikofaktorer for langtidsfravær og uførepensjonering. I undersøkelsen har vi sett på både individuelle faktorer, forhold ved arbeidsmiljøet og forhold ved ulike bransjer. I tillegg har STAMI beregnet sykefraværsprosent fordelt etter kjønn og utdanning.

Undersøkelsen viser at kvinner har nesten dobbelt så høy risiko for langtidsfravær (dvs. over 8 uker) som menn. 41 prosent av kvinnene og 24 prosent av mennene hadde ett eller flere langtidsfravær i perioden. Det er særlig ufaglærte og ansatte med lav utdanning som har høy risiko for langtidsfravær.

For menn øker langtidsfraværet med økende alder, mens det for kvinner er det den yngste gruppen som har høyest fravær. Dette skyldes i stor grad sykefravær i forbindelse med svangerskap.

Gjennomsnittlig sykefraværsprosent i oppfølgingsperioden for hele utvalget er på 5,3 prosent. Utdanning slår klart inn her og særlig for menn. Menn med lav utdanning har over dobbelt så høyt sykefravær som menn med høy utdanning, henholdsvis 6,3 og 2,9 prosent.