Vi sløser milliarder på strøm

Norske husholdninger og bedrifter ville ha spart 22,8 milliarder kroner hvis veksten i elforbruket i Norge hadde vært like lav som i Danmark.

 

- I stedet for å bidra til strømsparing har norske politikere vært mest opptatt av hvordan de skal klare å dekke veksten i elforbruket, sier Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening til Dagsavisen.

Tall som han har hentet inn fra Nordel, en organisasjon bestående av Statnett og tilsvarende virksomheter i de øvrige nordiske landene, viser at det norske forbruket av elektrisitet har økt med 28,1 TWh siden 1990. I samme periode har forbruket økt med 16 TWh i Sverige, som har nesten dobbelt så mange innbyggere som Norge. I Danmark, med 5,5 millioner innbyggere, har økningen vært på bare 5,3 TWh.

Norske politikere har dermed verken lyktes i å begrense veksten i elforbruket eller å få fart på produksjonen av ny miljøvennlig energi.
- I dag er entusiasmen mye større for å bygge seg ut av problemene, for eksempel ved hjelp av et stort gasskraftverk med renseanlegg for CO2, enn den er for å spare én kilowattime strøm, sier Baardsen.