Vil ikke straffe Jens

Fellesforbundet avviser å straffe Arbeiderpartiet ved å holde tilbake valgkampstøtte etter at EUs omstridte tjenestedirektiv ble trumfet igjennom. 

Tvert imot stoler det mektige LO-forbundet på garantiene fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Når regjeringen gir oss garantiene vi ber om, så er det selvfølgelig godt nok. Hvis vi likevel ikke skulle stole på garantiene, var det jo ingen vits i å be om dem, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke til NTB.

Han avviser blankt at LO kan komme til å straffe Arbeiderpartiet for å ha overkjørt regjeringspartnerne SV og Sp. Leder Hans Felix i El og IT-forbundet har sagt at LO-sekretariatet nå må vurdere pengestøtten til Ap.

– Det er bare tull. En sånn handling vil kunne ramme hele regjeringsprosjektet og derfor også straffe SV og Sp, sier Bakke.

Stoler på Jens
Det mektige forbundet er LOs største i privat sektor og har stått i front i kampen mot tjenestedirektivet. Betingelsene LO-sekretariatet stilte for å godta direktivet, er hentet fra høringsbrevet til regjeringen, som i sin tur ble utarbeidet av Fellesforbundet.

– Vi stilte krav om avklaringer som nå synes å ha kommet, men vi er nødt til å forsikre oss om at garantiene nedfelles i proposisjonen til Stortinget, sier Bakke.

Stoltenberg lovet torsdag at alle LOs forutsetninger for å akseptere tjenestedirektivet, skal innfris. Det omfatter videreføring av innsatsen mot sosial dumping, at nasjonale arbeidsrettslige spørsmål ikke skal berøres, at styringsretten beholdes og at grunnleggende samfunnsoppgaver fortsatt kan løses gjennom offentlig sektor.

Arve Bakke understreker at han har tillit til Stoltenberg og regjeringens løfter, men medgir at han er bekymret for at avgjørelser i domstolene kan slå beina under garantiene.

– Det gjelder også utstasjoneringsdirektivet som allerede er innført og EU-retten mer generelt. Jeg er også bekymret for hva domstolene her hjemme kan finne på, for den saks skyld, sier Bakke.

Bred støtte
Også blant andre forbundsledere i LO-sekretariatet er tilliten stor til Stoltenbergs løfter.

– Problemet er ikke at vi tviler på at Stoltenberg holder ord. Usikkerheten går ut på hva domstolene vil gjøre. Men vi aksepterer regjeringens linje, sier Morten Øye i LO Stat.

Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund og Leif Sande i Industri Energi slutter også opp om LOs offisielle syn.

– Vi er veldig glade for Stoltenbergs garantier og oppfatter ikke tjenestedirektivet som så farlig som mange vil ha det til, sier Sande til NTB.

Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg må likevel tåle kraftig kritikk i egne rekker. Atle Teigland, konserntillitsvalgt for 5.000 LO-medlemmer i Aker Solutions, er én av dem.

– Jeg er fly forbannet og veldig skuffet. Jeg mener det er et tilnærmet svik at Jens og Ap-ledelsen trumfer gjennom en 10-9-flertall i regjeringen. Jeg er mangeårig Ap-medlem og må bare si at jeg mener dette undergraver vår mulighet til regjeringsmakt i 2009, sier han til VG.

LO-leder i Oslo, Kleiv Fiskvik, mener avgjørelsen vil skape store reaksjoner over hele landet og sier til Klassekampen at LO-ledelsen tar store sjanser ved å falle til føye.