Fornuft er in, luksus ut

Foreløpig er det ingen bråstopp for gründere som trenger kapital. Men investorene tror mer på fornuft enn store vyer. 

– Den økonomiske krisen har gjort det tøffere for gründere som trenger kapital, men det er ikke bom stopp, sier Arne Tonning, investeringssjef i Alliance Venture til Newswire.

Selv om mye risikokapital er forsvunnet fra markedet, fortsetter langsiktige investorer å satse penger på nye produkter og selskaper. De gjør bare andre vurderinger enn før finanskrisen.

– Det er fornuftige produkter og tjenester som selger best i dårlige tider. Derfor vil investorene se etter selskaper som leverer nettopp det. Gründere på jakt etter kapital må ta inn over seg realitetene i markedet, sier investeringssjefen.

Nytt og nyttig
Nettverksorganisasjonen Connect hjelper gründere i kommersialiseringsfasen og merker at mange trenger hjelp til å lage forretningsplaner tilpasset en ny økonomisk virkelighet.

– Vår oppgave er å modne forretningsideene slik at de kan bli til levedyktige bedrifter. Nå er det ekstra viktig å sørge for at gründerne konsentrerer seg om produkter og tjenester som markedet opplever som nyttige, sier generalsekretær Jorun Pedersen i Connect Norge.

Connect har ikke fått færre henvendelser fra gründere i høst enn tidligere i år. Men noen ideer blir vurdert som mindre realistiske på grunn av den økonomiske krisen.

– Vi har hatt flere henvendelser fra gründere som vil opprette nye nettsteder og tjene penger på annonseinntekter. Slike ideer er svært konjunkturutsatt, og det er også tilbakemeldingen til gründerne , sier Pedersen.

Nei til luksus
Arne Tonning i Alliance Venture mener gründere som satser på nye produkter og tjenester innen telecom, fortsatt har gode muligheter til å skaffe investorer.

– Folk fortsetter å snakke med familie, venner og forretningsforbindelser selv om de har fått dårligere råd. Det er ikke der de strammer inn. Software som kan effektivisere driften for bedrifter, selger også bra og kan tiltrekke seg investorer, sier han.

Men luksusprodukter får tommelen ned.

– Nye produkter og selskaper vurderes blant annet ut fra inntjeningsmuligheter og tiden det tar før det nye selskapet tjener penger. Luksusprodukter som lystbåter selger ikke lenger, og selskaper som satser på luksus er dermed lite interessante som investeringsobjekter, sier Arne Tonning.