KrF vil ha tiltakspakke mot arbeidsledighet

Kristelig Folkeparti vil bruke nærmere 4,8 milliarder kroner mer av oljepengene til et krafttak mot arbeidsledighet.

 

Finanskrisen har endret grunnlaget for regjeringens budsjett på dramatisk vis. Vi kan ikke stå med hendene i lomma når alt tyder på at arbeidsledigheten vil stige. Derfor foreslår vi en tiltakspakke mot ledighet, sa KrF-leder Dagfinn Høybråten da partiet la fram sitt alternative budsjett i Oslo søndag.

KrF støtter Høyres forslag om et kriseforlik mellom partiene som skal hindre at finanskrisen får store konsekvenser for familier, arbeidsplasser og lokalsamfunn.
- Jeg håper vår krisepakke mot arbeidsledighet ligger nær opp til det som kan bli et kriseforlik som også regjeringspartiene vil slutte opp om, sier Høybråten til NTB.

Enige
KrF går inn for en økt oljepengebruk på 4,25 milliarder kroner for å få i stand tiltakspakken på 4,8 milliarder. Spørsmålet er om regjeringspartiene og de andre partiene på Stortinget vil støtte KrFs forslag om økt oljepengebruk. Høyre har allerede varslet i sitt alternative statsbudsjett som legges fram mandag, at de vil legge seg på samme oljepengebruk som regjeringen gjør. Det samme kommer trolig også Venstre til å gå inn for.

- Er det en tid da Norge virkelig trenger å bruke mer oljepenger, så er det nå. Jeg tror vi løper en større risiko om vi ikke bruker mer oljepenger enn om vi gjør det. Det vil overraske meg om ikke regjeringspartiene vil være med på å øke innsatsen innen bygging av vei, sykehjem og omsorgsboliger i en tid da det blir stadig flere ledige hender, sier Høybråten.

Ikke skattelette
KrFs tiltakspakke består av økte offentlige utgifter til vedlikehold og investeringer på 3,8 milliarder kroner, samt målrettede skattelettelser til næringslivet på 1 milliard kroner. Sammen med effekten av skattelettelsene er tiltakspakken på i alt 6,6 milliarder kroner.

Flere sosialdemokratiske regjeringer tyr i disse tider til skattelettelser for å stimulere til aktivitet, ved siden av offentlig innsats. KrF gir gjerne skattelettelser til næringslivet, men vil ikke at folk flest skal betale mindre skatt neste år:
- Vi ser ikke behovet for økt forbruk i den tiden vi er inne i. Da er det bedre å stimulere næringslivet og forhindre økt ledighet, sier Høybråten.