Kraftig rentekutt i Storbritannia

Den britiske sentralbanken kutter renta med hele 1,5 prosentpoeng. Dermed er den nede på 3 prosent. 

Økonomer hadde på forhånd ventet et kutt på et halvt prosentpoeng, og enkelte spådde også at den ville gå ned med et helt prosentpoeng. Knapt noen hadde imidlertid regnet med et så stort kutt.

Bank of England har aldri tidligere kuttet styringsrenta med mer enn 0,5 prosentpoeng siden den ble fristilt fra regjeringen i 1997.

Sentralbanken begrunner avgjørelsen med at inflasjonen er ventet å falle kraftig på grunn av billigere råvarer og svakere økonomi. Den ligger nå på 5,2 prosent, langt over sentralbankens ønske om å holde den på 2 prosent.

Nye tall viser at Storbritannias økonomi strever i bratt motbakke. Økonomien krympet med 0,5 prosent i tredje kvartal, og eksperter regner med at krisen vil vare til 2010.

Boligprisene synker drastisk, i likhet med aktiviteten i byggebransjen. I oktober falt prisene med 14,9 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge Storbritannias største utlånsbank, Halifax.

Det er det største fallet siden statistikk over boligpriser ble innført i 1983. Fra september til oktober sank boligprisen 2,2 prosent.