Vil ha husbankramme på 20 mrd

NBBL ber nå Stortinget sette inn ekstraordinære tiltak i boligsektoren. Situasjonen de siste ukene har aktualisert dette, sier ass. direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund, Tore Johannesen.

 

NBBL vil i et møte med kommunalkomiteen på Stortinget tirsdag foreslå en utvidelse av Husbankens låneramme fra 12 til 20 milliarder kroner. I tillegg trengs en "eldremilliard" og en "ungdomsmilliard" i form av bedre tilskudd til omsorgsboliger og sykehjem for eldre og utleieboliger for unge.

- Regjeringens budsjettforslag er ikke godt nok tilpasset de vanskelige forhold vi nå har i boligsektoren. Det trengs en forbedring av forslaget, sier Tore Johannesen.

NBBLs ass. direktør viser til at en økning av Husbankens låneramme ikke koster det offentlige noe som helst. Økningen på 8 milliarder bør derfor være uproblematisk, men trengs i den situasjonen landet er i nå, sier Johannesen.

- Tiden er også inne til å gi ekstra stimulanser til investeringer i eksisterende boliger og boområder. Her peker investeringer som gir bedre energi¬løsninger og bedre tilgjengelighet seg ut. Ikke minst er det mange fire etasjers blokker som trenger heis, mener NBBL.

- Stimulanser i boligsektoren gjennom Husbanken er midt i blinken akkurat nå. Det faktum at lange renter i Hus¬banken vil bli på ca. 4,6 % fra nyttår, gjør sitt til at bankens lånetilbud kan gi meget god effekt, sier Tore Johannesen.